5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

Oto powody, dla których warto jeść kiszonki:

  1. Niszczą szkodliwe dla nas drobnoustroje chorobotwórcze,
  2. Zawierają więcej witamin i minerałów niż świeże i są łatwiej trawione,
  3. Są niskokaloryczne, mają duże ilości błonnika , który przeciwdziała zaparciom,
  4. Zawierają duże ilości witaminy Ci i witaminy B12,
  5. Usuwają z organizmu wolne rodniki powstające podczas przemian metabolicznych.
Warto spróbować samodzielnie przygotować kiszone warzywa.

Łatwy przepis na kiszone górki.

Ogórki na zimę :

 

Składniki:

5 kg ogórków, łodygi i nasiona kopru3 łyżki soli, liście wiśni, korzeń chrzanu, 1 główka czosnku.

 

Wykonanie:

Ogórki wypłukać i zanurzyć w zimnej wodzie na pól godziny. W tym czasie przygotować słoiki: nałożyć do nich trochę kopru i czosnku, liście wiśni i chrzan zależnie od upodobań, włożyć ciasno ogórki dobierając je według wielkości( unikać ich gniecenia). Zagotować wodę z solą, ostudzić i wypełnić słoje zalewa. Po tygodniu zamknąć słoiki. Jeżeli chcemy ogórki dłużej przechowywać można je pasteryzować przez 20-30 minut w temperaturze 80 stopni C. (15)

Kisić możemy różne warzywa: cukinia, fasolka szparagowa, papryka, marchew, grzyby, cebula, czosnek, pomidory i inne warzywa. 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *