Boczniak w zalewie octowej

Boczniak w zalewie octowej to przysmak nie tylko na Wigilię.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zalewa to 1 część octu jabłkowego,  2 części wody, 6 łyżek cukru, 8 łyżek soli, 2 licie laurowe, 4 ziarna ziela anglelskiego i 6 czerwonych cebul.

Najpierw zrób zalewę i ostudź. Potem na oleju usmaż pokrojone  wzdłuż boczniaki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Boczniaki kroimy wzdłuż włókien nie tak jak na flaczki z boczniaka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Smażymy partiami w niewielkiej ilości oleju. Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i mieszamy, żeby nie wciągały za dużo tłuszczu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nadmiar tłuszczu osączamy na papierowym ręczniku. Ja do boczniaków wrzuciłam kilka suszonycxch żórawin i podsmażyłam je z nimi, żeby dodać koloru, słodyczy i wytrawności.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zalewamy boczniaki zalewą. Moja jest pięknie różowa. Cebule oddały jej swój kolor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I gotowe wystarczy tylko poczekać 24 godziny, żeby się przegryzły.

 

Czekanie jest najtrudniejsze. Przepis mega łatwy i super pyszny. Polecam !

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *