Chłodnik z botwinki czy z młodych buraczków jest chyba najpopularniejszym i najczęściej jadanym chłodnikiem wiosennym.

Chłodnik z pieczonych buraków
Składniki:
4 pieczone buraki,
kilka listków buraczków do dekoracji,
pęczek koperku,
250 ml jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz,
pęczek szczypiorku,
1 gotowane jajko na porcje,
opcjonalnie sok z cytryny lub z kiszonych buraków.
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki. Następnie trzemy je na tarce lub kroimy w paseczki. Koperek i szczypiorek siekamy drobniutko i dodajemy do buraków. Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji. Jogurt blendujemy na gładko i dolewamy do buraczków. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli wolimy, żeby był bardziej kwaśny dodajemy sok z cytryny lub z kiszonych buraków. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Chłodnik podajemy z jakiem ugotowanym na twardo. Udekorowany młodymi listkami botwinki. Do tego znakomicie pasuje świeżo upieczony domowy chleb lub młode ziemniaczki.
Chłodnik z pomidorów to kolejna propozycja na danie obiadowe, które zjemy z przyjemnością w czasie dusznego, gorącego lata. Chłodnik ten możemy też podać na drugie śniadanie, na kolację lub jako przystawkę na spotkanie w gronie rodziny.
Składniki na 3 – 4 porcje:
5 pomidorów,
1 papryka czerwona,
2 ogórki gruntowe,
1 mała czerwona lub cukrowa cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka soli,
3 kromki domowego pieczywa,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego,
szczypta chili,
1/4 szklanki oleju z winogron tłoczonego na zimno,
Do posypania:
posiekany ogórek, posiekana papryka, czarny pieprz i jadalne kwiaty( np. nasturcja)
Wykonanie:
Ogórki obrać, a następnie wraz ze wszystkimi pozostałymi warzywami pokroić w grubą kostkę, dodać sól i włożyć do dużej miski. Wymieszać i zostawić 3 godziny.
Po tym czasie warzywa odcisnąć na sicie nad miską, w misce zebrać sok z warzyw i go nie wylewać. Odciśnięte warzywa włożyć do kielicha blendera, dodać ocet, syrop z agawy oraz chili i wszystko dokładnie zblendować. Dodać sok z warzyw i blendować kolejną minutę na wysokich obrotach, a następnie powoli wlewać oliwę.
Na koniec doprawić do smaku solą w razie potrzeby, podawać z mnóstwem posiekanych warzyw oraz szczyptą czarnego pieprzu.
Przelej chłodnik do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu.

Chłodnik z kalarepki z serem pleśniowym
Wiosną kiedy kalarepki są najsmaczniejsze warto zrobić z nich chłodnik. Zrobiłam go kiedyś na spotkanie z przyjaciółmi i okazał się hitem wieczoru. Składniki cudownie się ze sobą łączą w tym daniu, a kalarepka smakuje po królewsku. Jeśli tak jak ja chcecie zaskoczyć bliskich czymś niebanalnym zróbcie ten orzeźwiający chłodnik. Wiosna na najlepszy moment aby go przygotować i zjeść w miłym towarzystwie.
Ingrediencje :
4 kalarepki,
1 ser pleśniowy lazur,
½ szklanki pistacji,
2 czerwone cebulki,
ocet jabłkowy,
1 szklanka wody,
1 cytryna,
łyżka cukru brązowego,
1 łyżka soli,
1 łyżka cukru,
250 ml jogurtu naturalnego,
1 pęczek koperku,
1 łyżeczka płynnego miodu lipowego,
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Z cukru brązowego, soli, i octu jabłkowego robimy marynatę miesząc ze sobą te składniki. Czerwoną cebulkę kroimy w krążki i umieszczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki. Dwie kalarepki obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy wodę, dodajemy miód i cukier a następnie gotujemy krótko. Studzimy i łączymy całość z jogurtem. Kolejne kalarepki obieramy, skrapiamy cytryną i kroimy w paseczki. Dodajemy do jogurtu z gotowanymi kalarepkami. Ser lazur kroimy lub łamiemy na kawałeczki i dodajemy do chłodnika. Zostawiamy kilka do dekoracji. Dodajemy pokrojony koperek. Solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy na dwie godziny aby smaki się połączyły.
Pamiętajmy, że nie tylko z warzyw możemy robić chłodniki, owocowe, deserowe wersje tez są bardzo pyszne. Postaram się przedstawić Wam kilka takich pomysłów już wkrótce.
Chłodniki możemy przygotować także na bazie kiszonych warzyw: buraków, kapusty, ogórków, które zawierają dużo witaminy C. Dodatkowo kiszone warzywa są mniej kaloryczne i maja niższy indeks glikemiczny niż warzywa surowe. Fajnym pomysłem będzie chłodnik z małosolnych ogórków, kiszonych rzodkiewek z kalarepki. Zupa z młodej kiszonej kapusty, która zawiera związki siarki pomaga w leczeniu przeziębień i różnych infekcji połączmy to co zdrowe i pyszne w jedno i cieszmy się smakami chłodników, które sami skomponujemy!