Owoce dzikiej róży

Jak wykorzystać dziką różę w kuchni? Przede wszystkim robi się z niej soki i konfitury. Oczyszczone dokładnie z nasion owoce, wystarczy zasypać cukrem, odstawić na kilkanaście godzin, a następnie przepuścić przez sokowirówkę lub usmażyć. Możemy też przygotować z niej wino lub nalewkę.
Jarzębina
Jak wykorzystać jarzębinę w kuchni?
Jarzębinę wykorzystujemy do zrobienia herbat owocowych, dżemów i marmolad. Możemy przygotować z niej także nalewki i wino, a kandyzowane owoce zastąpią nam rodzynki. To zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. A jeśli chcecie zrobić ją jako mega słodycz obtoczcie ją w mlecznej czekoladzie.
Głóg
Co można zrobić z głogu? Dobrym sposobem na przetworzenie głogu w coś smacznego jest sporządzenie z niego przetworów. Z owoców głogu mogą powstać oczyszczające napary, herbaty, nalewki, konfitury oraz dżemy. Ja w tym roku chciałabym zebrać głóg na wino. Ponoć jest doskonałe na serce.
Dżem z głogu
Do wykonania dżemu z głogu potrzebne będzie 500 gramów owoców głogu, 500 g cukru i 150 wody mineralnej. Z owoców głogu należy usunąć pestki, a następnie zalać oczyszczone owoce wodą i ugotować. Ugotowany głóg ma być bardzo miękki, aby można go było zmiksować albo zmielić w maszynce. Po zmieleniu owoców należy je przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować przez 10 minut. Po tym czasie należy odstawić głóg na noc. Następnego dnia trzeba ponownie zagotować owoce. Zdjąć z gazu w momencie, gdy głóg zrobi się szklisty. Gorący dżem przekładać od razu do słoiczków.
Rokitnik
Jak wykorzystać rokitnik w kuchni? Warto się zaopatrzyć w dojrzewające we wrześniu owoce rokitnika przede wszystkim z powodów zdrowotnych – zawiera on wiele witamin, a witaminy C tak dużo, że z powodzeniem może być używany w zastępstwie cytryny. Z owoców rokitnika możemy sporządzić
.
Nalewka z rokitnika
2 kg rokitnika, 2 kg cukru oraz 3 litry alkoholu o mocy około 80%.
Owoce zalewamy alkoholem i zasypujemy kilogramem cukru. Zostawiamy na około 3 miesiące. Następnie sok zlewamy do innego naczynia, a owoce ponownie zasypujemy cukrem i zostawiamy na około miesiąc – aż cukier się rozpuści. Wtedy łączymy nalewkę z sokiem, mieszamy i zostawiamy na 2 dni – muszą się dobrze połączyć ze sobą. Tak gotową nalewką przelewamy do butelek i chowamy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce na (najlepiej) pół roku. Cierpliwość wynagrodzi nam smakiem i pięknym kolorem.

Dżem z rokitnika łączy w sobie smak cytrusów, brzoskwini i ananasów. Dżem sporządzony według tego przepisu nadaje się zarówno na pyszne śniadania jak i do mięs i dziczyzny.
Wykonanie:
Kilogram owoców zalewamy litrem wody, dodajemy pół kilo cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, do czasu aż dżem będziemy trzymał się łyżki.Gotowy dżem wkładamy do pasteryzowanych słoików lub butelek.
Berberys
Jak wykorzystać berberys w kuchni? Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny z odrobiną goryczy, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można zrobić z nich konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.
Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.
Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.