Co zbierać jesienią oprócz grzybów

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży można zrywać przed przymrozkami a potem zamrozić, żeby straciły goryczkę. 

Jak wykorzystać dziką różę w kuchni? Przede wszystkim robi się z niej soki i konfitury. Oczyszczone dokładnie z nasion owoce, wystarczy zasypać cukrem, odstawić na kilkanaście godzin, a następnie przepuścić przez sokowirówkę lub usmażyć. Możemy też przygotować z niej wino lub nalewkę.

Jarzębina

Jak wykorzystać  jarzębinę w kuchni?

Jarzębinę wykorzystujemy do zrobienia herbat owocowych, dżemów i marmolad. Możemy przygotować z niej także nalewki i wino, a kandyzowane owoce zastąpią nam rodzynki. To zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. A jeśli chcecie zrobić ją jako mega słodycz obtoczcie ją w mlecznej czekoladzie.

Głóg

Co można zrobić z głogu? Dobrym sposobem na przetworzenie głogu w coś smacznego jest sporządzenie z niego przetworów. Z owoców głogu mogą powstać oczyszczające napary, herbaty, nalewki, konfitury oraz dżemy. Ja w tym roku chciałabym zebrać głóg na wino. Ponoć jest doskonałe na serce.

Dżem z głogu

Do wykonania dżemu z głogu potrzebne będzie 500 gramów owoców głogu, 500 g cukru i 150 wody mineralnej. Z owoców głogu należy usunąć pestki, a następnie zalać oczyszczone owoce wodą i ugotować. Ugotowany głóg ma być bardzo miękki, aby można go było zmiksować albo zmielić w maszynce. Po zmieleniu owoców należy je przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować przez 10 minut. Po tym czasie należy odstawić głóg na noc. Następnego dnia trzeba ponownie zagotować owoce. Zdjąć z gazu w momencie, gdy głóg zrobi się szklisty. Gorący dżem przekładać od razu do słoiczków.

Rokitnik

Jak wykorzystać  rokitnik w kuchni? Warto się zaopatrzyć w dojrzewające we wrześniu owoce rokitnika przede wszystkim z powodów zdrowotnych – zawiera on wiele witamin, a witaminy C tak dużo, że z powodzeniem może być używany w zastępstwie cytryny. Z owoców rokitnika możemy sporządzić

.

Nalewka z rokitnika

2 kg rokitnika, 2 kg cukru oraz 3 litry alkoholu o mocy około 80%.

Owoce zalewamy alkoholem i zasypujemy kilogramem cukru. Zostawiamy na około 3 miesiące. Następnie sok zlewamy do innego naczynia, a owoce ponownie zasypujemy cukrem i zostawiamy na około miesiąc – aż cukier się rozpuści. Wtedy łączymy nalewkę z sokiem, mieszamy i zostawiamy na 2 dni – muszą się dobrze połączyć ze sobą. Tak gotową nalewką przelewamy do butelek i chowamy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce na (najlepiej) pół roku. Cierpliwość wynagrodzi nam smakiem i pięknym kolorem.

 Piękne czerwone owoce głogu.  Trzeba uważać, żeby się nie pokłóć kolcami podczas zbierania.

Dżem z rokitnika łączy w sobie smak cytrusów, brzoskwini i ananasów. Dżem sporządzony według tego przepisu nadaje się zarówno na pyszne śniadania jak i do mięs i dziczyzny.

Wykonanie:

Kilogram owoców zalewamy litrem wody, dodajemy pół kilo cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, do czasu aż dżem będziemy trzymał się łyżki.Gotowy dżem wkładamy do pasteryzowanych słoików lub butelek.

 

Berberys

Jak wykorzystać berberys w kuchni? Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny z odrobiną goryczy, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można  zrobić z nich konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Berberys najczęściej można znaleźć w dzikich ogrodach.

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

 

Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *