Cukierki z kaszy jaglanej

 Cukierki z kaszy jaglanej w wersji z posypką kakaową i kokosową.

Cukierki z kaszy jaglanej

Składniki:

½ kg kaszy jaglanej

½ kg daktyli,

100 gram rodzynek,

100 gram kakao,

100 gram siemienia lnianego,

100 gram płatków owsianych,

2 łyżki cynamonu,

szczypta soli,

wiórki kokosowe, kakao lub sezam do obtoczenia cukierków.

 Pomocnicy przy wyrobie cukierków zawsze mile widziani. Tu dzieci z opiekunką z Domu Kultury w Gościnie.

Kasze gotujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Mielimy lub blendujemy kaszę. Dodajemy osączone z wody daktyle i migdały. Dosypujemy resztę składników dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulki. Obtaczamy w posypce i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, żeby stężały. Smacznego!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *