Czas na sałatki

Wiosna to idealny czas, żeby wprowadzić do codziennego żywienia więcej pysznych warzyw i owoców. Oprócz soków i koktajli z sezonowych owoców i warzyw warto wprowadzić do menu sałatki. Możemy je jeść zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie, traktować jako porcję warzyw do obiadu a także jeść na podwieczorek lub kolację.

Dziś chcę wam podać kilka sugestii na super proste, łatwe  i tanie sałatki.

Najprostsza i bardzo tania sałatka z rzodkiewek. Wystarczy pęczek rzodkiewki na osobę, trochę ziół, szczypiorku, łyżka oleju, sok z cytryny lub łyżka musztardy,  2 łyżki wody. Z oleju , musztardy i wody zróbcie sos np. wstrząsając produkty w zakręconym słoiczku. Rzodkiewki, zioła i szczypior pokrójcie. Połączcie ze sobą i już sałatka gotowa. Możecie do niej dodać jadalne kwiaty, u mnie z bluszczyku kurdybanka, ale mogą to być stokrotki, forsycje albo kwiaty cebulki siedmiolatki.
Idealną bazą do wszelkich wiosennych( i nie tylko) sałatek są różnorodne liście sałaty. Wystarczy połączyć je z sosem, dodać trochę ziół, albo np. owoców sezonowych i mamy gotowe danie. Ja bardzo lubię sałatę z truskawkami.

Nieco bardziej sycącą będzie sałatka na bazie warzyw korzennych: selera, marchwi, ziemniaków, topinambura czy wreszcie buraków. Ponieważ bardzo lubię buraki to na początek przepis na moje ostatnie popisowe dokonanie czyli buraki z jarzębiną.

Taka sałatka będzie najlepsza jeśli zrobimy ją z młodych buraczków. Jeśli takich nie mamy mogą być także buraczki jesienne, które są jeszcze dostępne na rynku. Jest to propozycja na drugie śniadanie lub na kolację. Połączenie słodkich buraczków z gorzką jarzębiną zaskakuje i sprawia, ze zapamiętuje się jej smak.

Sałatka z buraczków z jarzębiną

Składniki:

4 buraki, 1 czerwona cebula, ½ szklanki czarnych oliwek, 10 małych lub 2 duże kapary, 2 łyżki konfitury z jarzębiny, 2 łyżeczki sosu tatarskiego, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 2 łyżki świeżego bluszczyku kurdybanka lub oregano, 1 pęczek zielonego koperku.

Wykonanie:

Buraki ugotuj w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości. Wystudź obierz i pokrój w sporą kostkę. Oliwki pokrój w kawałeczki. Odłóż kilka do dekoracji. Dodaj pokrojona kapary i jarzębinę. Posiekaj drobno kurdybanek i koperek. Odłóż kilka listków do dekoracji. Dodaj sos tatarski i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Przełóż do ładnej miseczki, udekoruj i wstaw do lodówki na ½ godziny, żeby smaki się połączyły. Podawaj z bagietką lub domowym chlebem.

Jeśli chcemy zrobić coś bardziej sycącego to polecam sałatkę z młodych ziemniaków. To ciut droższa wersja bo ze szparagami, ale jeśli musicie oszczędzać dodajcie zamiast nich młode pory lub cebulki dymki.

Ta prosta i smaczna sałatka nadaje się na drugie śniadanie, lunch lub imprezę. Robi się ją naprawdę łatwo i szybko. Ma oryginalny smak.  Już młode ziemniaczki same w sobie są znakomite. A po dodaniu do nich kilu składników stają się daniem ekskluzywnym.

Sałatka z rybą wędzoną

Składniki:

6 młodych ziemniaczków, 2 łyżki majonezu, 1 ogórek kiszony, 1 śledź lub makrela wędzona, 6  zielonych szparagów, garść zielonej pietruszki, 1 łyżeczka kaparów, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Młode ziemniaki ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Szparagi przesmaż krótko na patelni na łyżce masła. Rybę wędzoną obierz starannie z ości i połam na kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj do tego pokrojone w plasterki ziemniaczki i szparagi. Dodaj pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego i kapary osaczone z zalewy. Dodaj posiekana zieloną pietruszkę. Kilka listków odłóż do dekoracji. Dodaj majonez, sól i pierz i dokładnie ale delikatnie wymieszaj. Udekoruj pietruszką. Wstaw do lodówki na godzinę aby smaki się połączyły.

Nie zapominajmy też o klasycznej sałatce jarzynowej. Zrobiona z młodych warzyw na wegańskim majonezie z fasoli zachwyci tych, którzy chcą się najeść i jednocześnie zgubić trochę tłuszczyku przed sezonem wakacyjnym.

Dodajcie do niej młodej, marchewki, ziemniaczków, pietruszki. Zwykłe ziemniaki możecie zastąpić truflowymi lub czerwonymi.

Na koniec sałatka z kaszy jaglanej, końcówek zielonych szparagów i rukoli.

Sałatka z kaszy jaglanej, końcówek zielonych szparagów i rukoli.

Składniki:

½ szklanki końcówek dolnych z zielonych szparagów,

1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,

1 szklanka rukoli,

1 pęczek szczypiorku,

1 ząbek czosnku,

kilka kwiatów jadalnych( bratki, stokrotki, kwiaty szczypiorku)do dekoracji,

1 łyżka oleju słonecznikowego,

1 łyżka musztardy,

½ łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

2 łyżki półwytrawnego białego wina,

1 łyżka masła,

1 cebula szalotka,

¼ szklanki ziaren słonecznika,

3 pomidorki z suszone z łyżką zalewy.

 

Wykonanie:

Końcówki szparagów grillować krótko na patelni. Wystudzić, obrać ze zdrewniałych włókien i drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Połączyć ze szparagami. Dodać kasze. Rukole opłukać i pokroić drobno ze szczypiorkiem. Dodać do sałatki. Posiekać pomidorki i połączyć z pozostałymi składnikami. Na koniec uprażyć i dodać pestki słonecznika. Z robić sos z  1 łyżka musztardy, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżki oliwy i 2 łyżkami  wina. Sałatkę polać sosem, wymieszać i podawać udekorowaną kwiatami.

Dajcie znać jak smakowały  sałatki.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *