Dlaczego warto piec domowy chleb

Powodów, aby to robić jest kilka:

  1. Przygotowujemy go w domu, nie wychodzimy na zewnątrz po pieczywo,
  2. Pieczemy go z prostych składników: mąki, soli, drożdży lub zakwasu i wody( bez spulchniaczy, wypełniaczy i dodatków zapachowych, smakowych, kolorystycznych),
  3. Mamy produkt najświeższy jak to możliwe, zaraz po upieczeniu możemy się nim cieszyć,
  4.  Pieczenie chleba jest bardzo satysfakcjonujące,
  5.  Pieczenie chleba jest wygodne, robimy go kiedy chcemy, chleb dłużej zachowuje świeżość,
  6. Nie pleśnieje, po prostu robi się czerstwy,
  7. Pieczenie chleba może być zabawą dla domowników, podtrzymujemy dzięki temu tradycję domowego wypieku chleba,
  8. Dobry jakościowo chleb w sprzedaży jest drogi, taki sam możesz przygotować samodzielnie dużo taniej,
  9. Pieczenie chleba poprawia nastrój,
  10. Domowy chleb smakuje najlepiej!

Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie chleby ze sklepu są złe. Jestem pewna, że można znaleźć piekarnię lub zaopatrzyć się na targowisku w  prawdziwy chleb, wartościowy, pozbawiony tego, co zbędne lub szkodliwe. Niemniej najbezpieczniej jest robić to samodzielnie lub kupować od kogoś do kogo ma się zaufanie.

Chleb domowy

To przepis na domowy podstawowy chleb, który łatwo się robi i zawsze smakuje idealnie. Zawartość piwa i drożdży sprawia, że jest ładnie wyrośnięty i lekko wilgotny.  Jeśli nie chcecie dodawać piwa dodajcie tyle samo wody.

Składniki:

pół kilograma mąki  pszennej,

pół kilograma żytniej,

½ szklanki ciepłej wody,

1 jasne ciemne piwo typu Colberg,

opakowanie suchych drożdży,

1,5 łyżeczki soli,

 

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy 3 łyżki mąki i opakowanie drożdży suszonych.

Kiedy pojawią się bąbelki dosypujemy sól, dodajemy  połowę mąki, piwo i wyrabiamy łyżką lub mikserem na małych obrotach, żeby napowietrzyć ciasto na chleb. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu. Dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy dokładnie dość lepkie ciasto drewnianą łyżką i przekładamy do kreskówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia około godziny w ciepłym miejscu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy około 30 -40 minut aż wierzch się przyrumieni.

Studzimy na kratce kuchennej.

W podobny sposób możecie zrobić chleb z mąką gryczana- po prostu zastępując żytnią w przepisie.

Chleb domowy z makiem i sezamem zrobicie z :

½ szklanki maku, ½ szklanki sezamu, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka wody, 1 opakowanie suchych drożdży, ½ szklanki płatków owsianych i  1 łyżki soli. A dalej postępujcie tak jak w poprzednim przepisie.

Zawsze piekę 2 chlebki. Jeden jest dla nas a drugi dla kogoś bliskiego sercu: mamy, dzieci, przyjaciółki.

Bawcie się, eksperymentujcie, cieszcie się z tego co robicie. Życzę smacznego i dużo zdrowia!

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *