Dlaczego warto regularnie pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest pyszny i zdrowy i to fakt stwierdzony.

Zrobienie domowego octu jest bardzo proste. Najpopularniejszy to oczywiście ocet z jabłek. Ale możemy go zrobić tez z innych owoców lub do jabłek dodać np. maliny, agrest lub inne owoce, alby nadać mu zapach, kolor lub nieco inny smak.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej, kiedy to cukry zamieniają się w kwas  za pomocą cudownych bakterii acydofilnych. Dzięki nim flora naszego organizmu jest w lepszej kondycji a patogeny nie mają szans się mnożyć. Produkty poddane procesowi fermentacji działają prozdrowotne, są niskokaloryczne i poprawiają naszą kondycję i odporność.  Warto więc nauczyć się jak je przygotowywać. Ja miałam to szczęście, że obserwowałam jak robi taki ocet moja babcia. I było dla mnie rzeczą naturalne, że ja także zacznę robić domowe octy.

Octy owocowe. Możesz zdecydować samodzielnie jaki Ci najbardziej smakuje.  Fajnie mieć  rożne na przeróżne okazje i do odmiennych produktów. Ocet cytrusowy jest np. idealny do marynowania kurczaka. Ocet z malin jest świetny do pomidorów. A ocet szałwiowy do sera. Samodzielnie zdecyduj od jakiego zacząć.

Ocet przygotowany sposobem domowym jest naturalny, zdrowy i smaczny.  Jest doskonały jako dodatek do surówek, sosów, zup i wielu innych potraw. Służy nie tylko do zakwaszania potraw, jest również środkiem stosowanym do utrwalania wyprodukowanej żywności. Głównym surowcem użytym do produkcji octu są jabłka z przydomowych sadów, dobrej jakości woda, miód albo cukier. Aby go uszlachetnić można do niego dodać na etapie fermentacji płatki róży lub aromatyzować już gotowy produkt kwiatami lub ziołami.

Płatki kwiatów możesz dodać na etapie robienia octu lub aromatyzować go gdy jest już gotowy. Idealnie do tego nadają się kwiaty róży, nagietka, lawendy i wiele jeszcze innych oczywiście takich, które są jadalne.
W zależności od tego z czego zrobisz ocet będzie on różnił się smakiem, zapachem i kolorem.

Przepis podstawowy na Ocet jabłkowy:

1 i ½ kg  jabłek,

3 i ½ l wody,

pół szklanki cukru

.

Wykonanie:

Pokrojone całe jabłka z gniazdami nasiennymi wkładamy do szklanego, wcześniej wyparzonego słoja. Zalewamy to osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą. Przykrywamy szczelnie  gazą lub ręcznikiem papierowym, tak aby nie dostały się  do niego owocówki i przytrzymujemy tę „pokrywkę“ gumką recepturką lub sznurkiem. Przez pierwsze dwa tygodnie codziennie mieszamy przez kilka minut. Potem raz w tygodniu. Po 6 tygodniach ocet jest gotowy. Rozlewamy  go do butelek. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Ocet czym starszy tym lepszy jak wino. Polecam!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *