Dlaczego warto uprawiać zioła

 Moje ulubione kwiaty nagietka. Idealne do sałatek, do barwienia potraw i do kosmetyków. Wysiewam je każdego roku i upycham wszędzie, gdzie tylko mam miejsce.

Zioła dodają smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie życia bez ziół. Potrafią one odmienić nudne danie na pełną ekscytacji potrawę. Uprawa ziół w domowych warunkach to zadanie przyjemne i satysfakcjonujące. Nawet uprawiając je w doniczkach możemy cieszyć się ich smakiem i aromatem podczas pielęgnacji i podczas jedzenia. Możemy dodawać je do potraw lub mydełek zrobionych samodzielnie. Uprawa ziół na większą skale to dochodowy biznes.

 

Lawenda przyciąga do ogrodu motyle i pszczoły. Odstrasza zaś mole z domowych szaf. Można ja dodawać do ciasteczek lub robić oliwę lawendową. Sprawdzi się także w mydełkach lub tonikach domowych.  

Warto poznawać zioła i stosować je w codziennym życiu i nie tylko do jedzenia ale także do wyrobu domowych kosmetyków.

Poziomki to magiczne roślinki. Wspaniale smakują i pachną. Najlepsze są oczywiście świeże zjedzone prosto z krzaczka. Jeśli macie ich sporo warto sobie z nich zrobić odżywczą maseczkę do twarzy. Wystarczy rozgnieść je w palcach i posmarować twarz lub dłonie. Z liści można zrobić herbatkę.

A oto przepis na sprawdzoną i pyszna zupę.

Wiosenna zupa z ziół i zielonego groszku

Ta cudowna lekka zupa jest zapowiedzią pysznego lata. Robi się ją z młodego groszku cukrowego oraz ziół. Jest pachnąca, sycąca i maślana. Znakomita na upały, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.

Najlepiej oczywiście będzie smakował świeży groszek zerwany z ogrodu.

Składniki:

pół kilograma zielonego groszku,

1 korzeń pietruszki,

½ małego selera lub 4 gałązki naciowego,

2 cebule, 2 ząbki czosnku,

1 litr wywaru warzywnego, 3 łyżki masła, łyżka oleju,

pęczek koperki, pęczek pietruszki i pęczek tymianku,  sól, cukier i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cebule i czosnek posiekaj. Do garnka wlej olej i przesmaż na nim posiekana cebule i czosnek. Pokrój drobno seler i pietruszkę i dorzuć do garnka.  Wlej bulion i gotuj aż warzywa zmiękną. W tym czasie posiekaj zioła.  Dodaj zioła i przyprawy oraz groszek. Kiedy groszek zmięknie zupę wyłącz. Wyjmij kilka groszków do dekoracji. Dodaj masło. Zmiksuj zupę na aksamitny krem.

I jeszcze jeden inspirujący przepis:

Domowy chleb z ziołami i suszonymi pomidorami.

Składniki:

pół kg mąki pszennej np. tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550

2 łyżeczki soli morskiej lub 1 ½ zwykłej soli

½ łyżeczki cukru

opakowanie suchych drożdży

300 g ciepłej wody

2 łyżki oliwy

Pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

2 łyżki posiekanych ziół( oregano, bazylia)

 Możecie dodać swoich ulubionych ziół. Właściwie każde się nadają i najlepiej gdy są świeże.

Wykonanie:

Połowę maki połączyć z , cukrem, drożdżami oraz ciepła wodą. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Dodać  pozostałe składniki. Łyżką wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę więcej mąki. Zostawić na godzinę pod przykryciem.

Przełożyć do 1 dużej lub 2 małych foremek. Odczekać kolejne 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni c piec chleb 10 minut. Zmniejszyć temp na 150 i piec kolejne 50 minut. Ostatnie 20 minut piec przykryte papierem, żeby się za bardzo nie przyrumieniły. Chleb jest gotowy gdy po postukaniu od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!

 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *