Domowa musztarda jest pyszna i zdrowa

Na początek przepis na naszą regionalną wersje musztardy.

Kołobrzeska musztarda domowa:

2 pieczone jabłka

2 opakowania gorczycy białej

1 szklanka dobrej wody( np. mineralnej )

1 łyżeczka brązowego cukru( lub miodu)

1/2 szklanki octu jabłkowego (według uznania może być mniej)

Sól, pieprz, kolendra do smaku

Tu różne rodzaje gorczycy. Najłatwiej kupić je w sklepach z przyprawami lub w internecie.

Gorczycę zalej gorącą wodą, naczynie przykryj i zostaw na godzinę, żeby zmiękła. Następnie odlej wodę. Gorczycę zmiksuj blenderem lub rozgnieć w moździerzu do konsystencji papki. Dodaj obrane, utarte na papkę upieczone jabłka. Dodaj przyprawy. Dodaj cukier i wymieszaj. Zostaw na pół godziny. Dodaj ocet. Pozostaw do następnego dnia. Spróbuj jak połączyły się smaki. Jeśli uważasz, że musztarda jest za mało słona lub ma za mało słodyczy jak na Twój gust dodaj te przyprawy do smaku.

Przełóż musztardę do słoiczków i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz ja dłużej przechowywać możesz ja pasteryzować przez 10 minut w temperaturze 80 stopni C.

Zrobienie musztardy nie jest trudne. Warto pobawić się podstawowym przepisem i spróbować zrobić taką jaka nam będzie smakować najlepiej.

Słów kilka o musztardzie:

Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach jako “musztarda” funkcjonuje słowo “gorczyca”. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych: łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Za jednym razem możecie zrobić dwa lub  trzy rodzaje. Wystarczy w jednej np. nie miksować gorczycy w całości a w drugiej zmiksować na gładko.

Odmiany musztardy, m.in.:

stołowa – na ogół łagodna lub lekko pikantna, jasna, popularna odmiana musztardy;

musztarda sarepska – tworzona z gorczycy sarepskiej, uprawianej głównie w Rosji; średnio ostra, widoczne połączenie gorczycy jasnej i ciemnej,

kremska – bardzo drobno mielona, delikatnie słodka i łagodna w smaku,

dijon – bardzo ostra i zdecydowana w smaku, zamiast octu używane jest białe wino (w oryginalnej recepturze z XIX w. był to moszcz winny),

francuska – większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, użyty do produkcji jest ocet winny, często dodatkiem jest także wino, musztarda jest na ogół łagodna w smaku,

bawarska – charakterystyczny jest lekko pikantny i słodki smak,

rosyjska – zazwyczaj bardzo ostra, z dodatkiem czarnej ostrej gorczycy.

Musztarda to świetny dodatek do kiełbas i mięs, ale można go dodać także do sosu lub piure ziemniaczanego.

 

Musztarda używana jest do poprawiania smaku potraw, głównie mięs, wędlin. Jest stosowana także w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji (mięso staje się bardziej kruche). Musztarda jest ważnym składnikiem sosów musztardowych.

Dawniej Rzymianie dodawali do każdej wyszukanej potrawy. Krążyły legendy, że liście gorczycy rosną tak szybko, że za nim by przyrządzono by jakąkolwiek potrawę to urosłyby tak duże, że można by zrobić sałatkę. Gorczyca często bywa stosowana jako dodatek do eliksirów miłości. Gorczyca występuje w kilku gatunkach. Gorczyca  ma mocniejszy smak,  jest łatwiejsza w uprawie a  najlepiej konserwuje przetwory. Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej.

Zobaczcie jak łatwo można ją zrobić i jedzcie ze smakiem. Polecam szczególnie panom, bo to afrodyzjak.

Magiczna moc gorczycy:

W średniowieczu wierzono, że ziarna rzucone przy progu sprzyjają awanturom domowym, a zaszyte w pościeli “konserwują” związki małżeńskie. Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów.

Tu dodałam miodu gryczanego do gorczycy. taka musztarda to lekarstwo na infekcje.

Olejek eteryczny dzięki któremu plastry lub okłady gorczycowe posiadają działanie rozgrzewające po których następuje przekrwienie skóry.

Dodatkowo nasiona gorczycy dodatnio wpływają na pracę przewodu pokarmowego a także używa się ich do leczenia nadciśnienia tętniczego oraz jako środka przeciwgorączkowego.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *