Flaczki z boczniaka

Wegetariańska alternatywa dla flaków wołowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rozgrzewająca zupa z boczniaków to nie tylko propozycja na obiad. Takie flaczki sprawdzą się także podczas karnawałowego spotkania z przyjaciółmi.

Ta wersja flaczków z boczniaka nadaje się dla wegetarian i wegan. W wersji wegańskiej podsmażcie warzywa na oleju orzechowym. Możecie też użyć innego oleju o ładnym zapachu. Jeśli wasz wegetarianin je masło zróbcie tę zupę na bazie masła klarowanego. Możecie też po zakończeniu gotowania dodać łyżkę świeżego masła, żeby zupa była błyszcząca. Zamiast majeranku możecie użyć świeżej pokrojonej drobno natki pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
To bardzo szybka zupa. A przez to, że warzywa i grzyby są pocięte w paseczki gotuje ja się błyskawicznie. Tajemnica smaku to czosnek i majeranek oraz chili.

Składniki:

Opakowanie boczniaków,

2 małe marchewki,

1 mała pietruszka

1 papryczka chili,

2 cm imbiru,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

około 2 litrów wody,

2 łyżki masła klarowanego lub oleju orzechowego,

łyżka maki,

pól szklanki majeranku,

2 łyżki sosu paprykowego słodko-kwaśnego,

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, łyżeczka kurkumy,  sól, słodka papryka, ostra papryka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zarówno warzywa jak i grzyby możecie pokroić w blenderze. Pozwoli to zaoszczędzenie cennego czasu.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy masło lub olej orzechowy. Wrzucamy przyprawy, oraz pokrojone cebulę i czosnek( oprócz majeranku, ) oraz starty imbir. Podsmażamy energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mąkę mieszamy kilka razy i  dolewamy wodę. Gotujemy zupę na średnim ogniu. Trzemy na tarce lub za pomocą robota marchew i pietruszkę wrzucamy do zupy. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili. Następnie wrzucamy pokrojone boczniaki. Na koniec przyprawiamy majerankiem roztartym między dłońmi. Gotujemy 5 minut i podajemy. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeśli macie w rodzinie lub wśród przyjaciół wegetarian zróbcie dla nich i dla siebie tę bezmięsną wersje flaczków. Będzie to miły gest a Wy przekonacie się także , że bezmięsne może być też smacznie.
Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *