Foczki z rybą

 

Dziś przepis na zabawne i smaczne foczki z nadzieniem z ryby, które możecie przygotować na imprezę, albo dla dzieci na drugie śniadanie. Świeże drożdżowe ciasto i soczysty rybny farsz sprawią, że chętnie zjecie kilka takich drożdżowych bułeczek.

Na ciasto:

1/2 drożdży piekarskich świeżych

1/2 kg mąki tortowej

1 szklanka mleka

1 jajko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Na farsz:

250 dkg mielonego mięsa z ryby morskiej

1 cebulka pokrojona w kostkę

½ bułki namoczonej i odciśniętej z wody

sól, pieprz, majeranek i czosnek do smaku

Do dekoracji:

kilka goździków

trochę masła do posmarowania wierzchu ciasta.

Z mleka , maki , drożdży i cukru nastaw zaczyn.  Po około 20 minutach dodaj resztę składników i wyrób ciasto tak żeby odstawało od ręki. Wymieszaj składniki na farsz. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego trójkąty.  Na środek nałóż ciasto i zawiąż w supełek trójkąt. Formując fokę. Sklej brzuszek. Z pieprzu lub goździków zrób oczka. Posmaruj masłem, żeby były błyszczące. Piecz w piekarniku w 150 stopniach C około 20 minut do zrumienienie. Smacznego.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *