Idealne ciasta na wiosnę

Kiedy robi się wiosennie nabieram ochoty na ciasta z sezonowymi owocami. Lubie zrobić i zjeść ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto kruche z truskawkami, agrestem  a potem kolejnymi sezonowymi owocami.

Ostatnio eksperymentuję z mąkami i zastępuje mąkę pszenną np. mąką orkiszową, ryżową albo migdałową. Dodaję karob, masę z marchewek zamiast jajek siemię lniane itp. dzięki tamu wychodzą mi ciekawe w smaku i nieco innej fakturze lekkie ciasta idealne na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie lub na piknik na łące.

Najprostsza jest kruszonka z owocami. Na spód wsypujemy kruszonkę, potem owoce i uzupełniamy kruszonką. Możemy dać też na spód naczynia żaroodpornego owoce a tylko wierzch posypać kruszonką. Kruszonkę można przygotować w większej ilości i mieć w zamrażarce na wszelki wypadek, gdy odwiedzą nas goście, albo zachce nam się czegoś słodkiego.

Ze składników na ciasto kruche możemy też szybko łącząc ze sobą składniki zrobić spody ciasta . Odkładamy  je do lodówki na 30 min. A potem wylepiamy foremki do ciastek wysmarowane wcześniej tłuszczem i wkładamy je do zamrażarki tam mogą czekać  długo lub po chwili zostać użyte.

Mus najłatwiej zrobić z serka mascarpone lub śmietany kremówki z łącząc ją z czekoladą rozpuszczoną w rondelku. 

Do dekoracji najlepsze będą sezonowe owoce, takie jakie lubicie. Takie na jakie macie akurat ochotę. Mogą to być: borówki, jagody, czerwone lub czarne porzeczki lub rabarbar. Smacznego!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *