Idealne zupy z historycznym rodowodem

Należę do osób, które lubią jeść zupy.  Uważam że zupy, które wywodzą swoje korzenie z dań zwanych polewkami to dania bardzo praktyczne. Bazę na zupę możemy przygotować robiąc domowy bulion warzywny lub mięsny. Możemy go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możemy też ugotować więcej bulionu i spasteryzować go, aby w każdej chwili móc zrobić szybką zupę. W sklepach pojawiły się też już gotowe buliony, które można po prostu kupić. Ja jajko zwolenniczka robienia zupy od podstaw polecam jednak buliony domowe.

 Domowy długo gotowany bulion to esencja smaku. Najlepiej nastawić go w dzień wolny od pracy zaraz po śniadaniu i gotować go aż do obiadu.  Warto go zrobić dużo więcej na zapas.

Możemy też zrobić zupę na jeden lub dwa dni, taką, która będzie przypominać danie jednogarnkowe i  podgrzewać sobie tylko tyle ile w danym momencie nam potrzeba.

Jeśli zrobimy jej więcej możemy ją też zamrozić koniecznie opisując co to jest i kiedy to przygotowaliśmy.

A jak to bywało dawniej z zupami, czy polewkami? Znacie jakieś stare przepisy? Ja wyszukałam kilka  i chciałabym Wam zaprezentować.

 Pożywna zupa z ciecierzycą może zastąpić cały obiad.

W książce pt. „Kucharz polski jaki być powinien  książka podręczna dla ekonomiczno -troskliwych gospodyń” z roku 1856 znajduje się przepis na „Polewkę białą”.

Brzmi on tak:

Kilka grubo pokrajanych cebul i kawałek szynki wędzonej w kostkę pokrojonej, przesmażyć w maśle i wsypać tyle mąki ile masła w sobie przyjmie, dorzucić parę ziaren białego pieprzu i często mieszać. Gdy już się mąka dobrze przysmaży dodać wywaru mięsnego białego, aby się zrobił sos zawiesisty: rozrobiwszy dobrze mąkę aby grudek nie było, gotować  jeszcze bardzo powoli; poczem zebrać tłustość, polewę przecedzić przez sito i ułożyć jak wypadnie”.

Biorąc pod uwagę standardy obecnej kuchni, nie jest to przepis na zdrową potrawę. Za dużo w niej mąki i tłuszczu. Ale od czasu do czasu można zjeść także i taką zupę.

A tu chłodnik buraczkowy. Chłodniki to idealne zupy na upały lub pomysł na drugie śniadanie do pracy.

Tu ciekawostka przednia.

Przepis na „Zupę zdrowia z kulskami z bułki”

( może przewrócić do góry nogami nasze poglądy na temat zdrowego jedzenia).

A oto jak brzmi ten zdrowy przepis:

Ugotować w rosole pod dostatkiem włoszczyzny, wyjąwszy porów. Uprażyć nieco mąki w maśle zaprawić tem zupę i przecedzić. Masła świeżego łyżek 2 rozrobić na śmietanę, wbić 5 żółtek dodać 3 stare bułki utarte, nieco soli, pomarańczowego kwiatu, wymieszać, dodać pianę z pozostałych białek,

Robić maleńkie kluski łyżką blaszaną, gotować na wodzie i dać do zupy.”

 Skromna domowa zupa z warzyw kapustnych i cebuli.  Idealny pogromca głodu.

Ostatnio mówi, o tym, że zupy to samo zdrowie.  Współczesne zupy wegetariańskie czy wegańskie rzeczywiście takie są. Mam jednak sceptyczne podejście do zup gotowanych na kościach zwierzęcych, ale nie czas by się nad tym rozwodzić.

Za czasów naszych przodków zupa  miała przede wszystkim sycić i rozgrzewać. Dziś szczególnie w okresie zimowym też sięgamy po takie przepisy, ale raczej tego typu zupy działają  pozytywnie na naszą psychikę niż na sylwetkę.

Lekki , szybki, kwaśny i pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty.

A jaka powinna być ta zdrowa zupa.

Zdrowe zupy, to zupy z dobrych produktów: warzyw ekologicznych,  jeśli mięsne to ze zwierząt z wolnego chowu. Czytając literaturę popularną dowiedziałam się, że rosół z kury robiony w sposób tradycyjny ma właściwości zdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi.

Dr Stephen Rennard z University of Nebraska Medical Center prowadził badania na chorych na przeziębienie ochotnikach, którzy jedli rosół według przepisu jego babci. Okazało się, że zawarta w rosole  cysteina pomagała w odkrztuszaniu, wdychanie zapachu zupy oczyszczało nos a popijanie go nawilżało gardła i koiło żołądek.

Dobroczynnie działa na nas także zupa na bazie kiszonych warzyw: buraków, kapusty, ogórków, które zawierają dużo witaminy C. Zupa z kapusty, która zawiera związki siarki pomaga w leczeniu chorych migdałków i anginy. Łagodzi stany zapalne organizmu. Znakomite na przeziębienia są zupy cebulowe i zupy z dużą ilością czosnku. Dodanie do zupy ostrej papryki i świeżego imbiru pomaga na zapalenie oskrzeli, ułatwia odkrztuszanie i pomaga dobrze się wypocić. Zwykła kartoflanka złagodzi choroby przewodu pokarmowego. Krupnik i zupa marchewkowa szczególnie dobrze działają na organizm zatruty alkoholem po imprezie. Także zupy na bazie ryb typu delikatne buliony z kluseczkami pomagają uspokoić rozchwiany organizm, łagodzą bóle i napięcia miesiączkowe. Z wyników badań nad wpływem jedzenia zup na organizm człowieka wynika, że współdziałanie wielu roślin typu:  pasternak , cebula, ziemniaki , marchew, seler, pietruszka i rzepa tworzą lek , który wspomaga pozbycie się różnego typu dolegliwości  chorobotwórczych. Jeśli więc czujecie się źle, zmarzliście, macie chandrę zróbcie sobie dobrą, pachnącą zupę i wypijcie lub zjedzcie ją na zdrowie.

 

W Internecie znalazłam przepis Marii Ochorowicz-Monatowej na zupę cytrynową. Teraz kiedy cytryny są u nas tanie warto ją wypróbować a przepis jest bardzo zachęcający i prosty. “Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami.

A oto przepis na moją wersję tej zupy.

Zupa cytrynowa Beaty MM

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego, 3 cytryny, 1 żółta papryka, 3 ząbki czosnku, 2 szalotki, 1 pietruszka, 1 marchewka, garść cienkiego makaronu ryżowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki czarnego sezamu, 1 łyżka masła, 200 ml mleka kokosowego, kilka gałązek świeżego tymianku.

Wykonanie:

Do bulionu warzywnego dodać podsmażone na połowie masła czosnek i szalotki. Marchewkę, paprykę i pietruszkę pokroić w słupki.

Warzywa zagotować w bulionie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą.  Do zupy dolać mleczko kokosowe. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 minut.  Makaron zalać woda na 3 minuty odcedzić i zostawić pod przykryciem. Dołożyć do niej masło, dobrze utrzeć. Zetrzeć skórkę i wydusić sok z 2 cytryn. 1 cytrynę pokroić na plasterki. Zupę podawać z makaronem, plasterkami cytryny, posypaną czarnym sezamem.

Bardzo lubię barszcz czerwony  z delikatnymi pierożkami. Barszcz robię ze słodkich i kiszonych buraków. Dodaję cebulę, czosnek, grzyby suszone. W barszczu lubię posmak marchwi, selera i pietruszki. Doprawiam go czosnkiem, pieprzem, majerankiem i papryką.

Polecam też zupę, którą ja nazywam zimową. Najpierw na oliwie podsmażam dużo pokrojonej cebuli z czosnkiem. Potem dolewam wodę, wrzucam sezonowe warzywa typu: marchew, brukselka, seler, por. Gotuję do miękkości doprawiam do smaku i nie daję się przeziębieniom.

Mam też alternatywę dla białej polewki, o której pisałam na początku.

Biała polewka Beaty MM

Składniki:

4 pietruszki sporej wielkości,

1 mały seler,

1 łyżka masła,

2 białe cebule,

3 ząbków czosnku,

1 puszka białej fasoli,

2 łyżki dobrego oleju rzepakowego,

1 łyżeczka parmezanu,

2 litry wody,

1 mała ugotowana marchewka,

1 pęczek zielonej pietruszki lub kolendry,

Wykonanie:

Podsmaż na oleju cebulę, żeby nadać zupie smak.   Dorzuć warzywa, dolej wodę. Gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładko z łyżką masła. Dopraw przyprawami i parmezanem. Udekoruj marchewka i ziołami

Zupa ma lekko słodki smak, jest sycąca i gładka. Pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Polecam.

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *