Jadalne kwiaty inspirują

Kiedyś jadalne kwiaty traktowano tylko jako dekoracje potraw.

Dziś można znaleźć wiele inspiracji i spróbować je włączyć do menu. Jedzenie kwiatów jest przyjemne. Smaki każdego z nich są inne. Od słodkich, po kwaśne i gorzkie. Można  je stosować jako przyprawę lub jeden z składników.

Na zdjęciu jadalne kwiaty begonii.

 

Kwiaty lawendy można dodawać do kruchych ciasteczek lub robić z nich syrop.

Kwiaty liliowca to kolejne wspaniałe jadalne kwiaty.

Zarówno pąki, jak i kwiaty, są jadalne. Dojrzałe pąki mogą być smażone, duszone, pieczone, gotowane i suszone. Smakiem przypominają groch cukrowy. W tradycyjnej kuchni chińskiej pąki stosowane są jako dodatek do potraw mięsnych i sałatek, a suszone kim-choi (złota kapusta) stanowią popularną przyprawę. Pąki można smażyć jak frytki. W kuchni japońskiej podawane są jako tempura. Chrupiące, a jednocześnie świeże płatki dodawane są do sałatek. Kwiat może być wykorzystany do garnirowania dań, lodów lub drinków, do faszerowania.

Kwiaty prymulki przywabiają do ogrodu motyle. Smakują wspaniale  jako dodatek do sałatek.

Kwiaty nasturcji

Jadalne są kwiaty, liście i nasiona nasturcji. Ze względu na wysoką zawartość wielu biologicznie aktywnych związków chemicznych, kwiaty nasturcji mogą stanowić cenny składnik naszej diety oraz surowiec wykorzystywany w produkcji żywności funkcjonalnej. Nasturcja jest rośliną o wysokich walorach kulinarnych.

Jadalny bukiet, który można podarować przyjaciółce.

Z jej liści i kwiatów można przygotować bardzo smaczne i odżywcze sałatki lub stosować je jako pikantny dodatek do surówek z warzyw liściowych i zielonej sałaty.

Kwiaty nasturcji dodawane są do zup, mięs, dań mącznych (np. utarte z oliwą w pikantnym makaronie) oraz past – do smarowania pieczywa. Mogą być też smażone w cieście naleśnikowym. Nierozwinięte pąki kwiatowe w łagodnej marynacie octowej stanowić mogą wartościową namiastkę kaparów, a niedojrzałe, drobno posiekane owoce można dosypywać do sosu tatarskiego zamiast chrzanu. Kwiaty nasturcji stanowią barwny akcent potraw ze szpinaku, doskonale nadają się do ozdabiania półmisków z wędlinami, serami, mięsami na zimno i potrawami warzywnymi. Liście i pędy służą do przyrządzania octu ziołowego, a kwiaty – octu kwiatowego.

Wspaniały smak i zapach mają także niepozorne nagietki.

Znakomicie smakują i pięknie się prezentują. Warto je wysiewać w różnych zakątkach ogrodu.

Czas, który poświęcam na pracę w ogrodzie, to dla mnie czas na zebranie myśli, trochę gimnastyki i kontakt z przyrodą. Polecam wam spróbujcie. Na pewno zakochacie się w tym zajęciu od pierwszego własnego  owocu,  warzywa i dodanego do obiadu jadalnego kwiatka.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *