Jedz zupy – pyszna kwaśnica dla wegetarian

Kwaśnica w wersji dla wegetarian

Ta pyszna zupa z kiszoną kapustą powinna znaleźć się w menu wegetarian. Kiszona kapusta z mnóstwem witaminy C i witaminy B12, która można znaleźć w mięsie znajduje się także w kiszonych warzywach. Inne produkty naturalne jej nie zawierają a odpowiada ona za funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Poza tym jest bardzo pyszna, rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Aby zupa była smaczna potrzebujemy smacznej, naturalnej kapusty kiszonej oraz dobrego, domowego wywaru warzywnego, który stanowi bazę zupy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Najważniejsze aby mieć dobrą kiszona kapustę i dobry bulion warzywny. Nie żałujcie warzyw do bulionu. Gotujcie go długo i powoli, a będzie cudowny.

 

Składniki:

½ kg kiszonej kapusty,

2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka,

½ małego selera,

2 ziemniaki,

2 litry bulionu warzywnego,

Pieprz czarny, pieprz zielony,  papryka słodka i ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy do smaku, (bez soli, bo kapusta jest słona)

pęczek zielonej pietruszki,

1 szklanka wody,

4 łyżki oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
W mojej kwaśnicy wszystkie warzywa są utarte na tarce i drobno pokrojone( łatwiej się tak trawi). Nie ma w niej też ziemniaków. Taką wersje zrobiłam specjalnie ponieważ nie czułam się najlepiej i postanowiłam zrobić sobie zupę, która zapobiegnie przeziębieniu.  Praktycznie przez dwa dni żywiłam się tylko nią i nie zapadłam na chorobę, którą mieli wszyscy moi znajomi.

Wykonanie:

Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebule i czosnek. Dodaj przyprawy i lekko podsmaż energicznie mieszając, żeby wydobyć zapach. Dolej bulion.  Włóż pokrojone marchewki, selera i pietruszki i gotuj na małym ogniu.  Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju wrzuć kapustę i smaż mieszając około 10 minut. Dolej szklankę wody i duś na wolnym ogniu aż woda odparuje. W tym czasie dodaj do garnka z warzywami włóż ziemniaki. Kiedy będą prawie miękkie połącz wszystko dodając kapustę. Gotuj jeszcze około 20 minut. Przed końcem gotowania wrzuć pęczek posiekanej pietruszki. Zamieszaj, sprawdź smak i dopraw ją jeszcze do smaku jeśli czegoś Ci w niej brakuje. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Taką zupę chętnie zjemy w czasie przeziębienia i po nim. Jest rozgrzewająca, kwaśna i przegania zarazki.
Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *