Jesienne skarby buraki

Warzywa:

Cześć 2- Buraki

Tatar z buraka, to wspaniała przystawka. Niby taki pospolity, a można go podać elegancko.

Jesienią po prostu trzeba jeść warzywa. Są one najsmaczniejsze o tej porze roku. Jednym z tych, które warto jeść częściej jest burak. Tak burak czerwony. Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są potwierdzone. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu.

Jeśli nie lubicie smaku gotowanych lub pieczonych buraków spróbujcie kiszonych. To zupełnie inny smak i do tego są niskokaloryczne.

Burak podnosi odporność organizmu. Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu. Witamina C oraz betacyjany są przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje.

Chłodnik z buraczków. Piękny kolor sprawia, że już patrząc na niego wiemy, że jest smaczny. 

Najpopularniejszymi potrawami z buraków jest barszcz czerwony i ćwikła. Z buraków można też przyrządzać kotlety, zakwas, koktajle, a nawet piec z nich ciasta.

Z młodych listków lub z buraka liściastego warto zrobić bazę do zupy. Potem wystarczy wyjąć taki słoik ze spiżarni lub piwnicy i dodać do bulionu i botwinka gotowa.

A oto przepis na inny specjał zimowy, który podała mi znajoma z Karcina. Wypróbowałam i polecam sałatkę z buraczków

Składniki:

2 kg buraków

250 gram cebuli

1/2 szklanki octu jabłkowego 6 %

1 szklanka wody,

1/4 szklanki cukru

1 łyżka soli

 

Wykonanie:

Buraki myjemy, szorujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie lekko ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy ze skórki i kroimy w paski.  Następnie mieszamy buraki z cebulą  i przekładamy do słoików.

Z octu, wody oraz soli i cukru gotujemy zalewę. Zalewamy sałatkę w słoikach a następnie pasteryzujemy 10 do 20 minut w zależności od wielkości słoików.  Po tym czasie wyciągamy i odkładamy do góry dnem, do ostudzenia.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Jedna myśl w temacie “Jesienne skarby buraki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *