Warzywa:
Cześć 2- Buraki

Jesienią po prostu trzeba jeść warzywa. Są one najsmaczniejsze o tej porze roku. Jednym z tych, które warto jeść częściej jest burak. Tak burak czerwony. Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są potwierdzone. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu.

Burak podnosi odporność organizmu. Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu. Witamina C oraz betacyjany są przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje.

Najpopularniejszymi potrawami z buraków jest barszcz czerwony i ćwikła. Z buraków można też przyrządzać kotlety, zakwas, koktajle, a nawet piec z nich ciasta.

A oto przepis na inny specjał zimowy, który podała mi znajoma z Karcina. Wypróbowałam i polecam sałatkę z buraczków
Składniki:
2 kg buraków
250 gram cebuli
1/2 szklanki octu jabłkowego 6 %
1 szklanka wody,
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Buraki myjemy, szorujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie lekko ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy ze skórki i kroimy w paski. Następnie mieszamy buraki z cebulą i przekładamy do słoików.
Z octu, wody oraz soli i cukru gotujemy zalewę. Zalewamy sałatkę w słoikach a następnie pasteryzujemy 10 do 20 minut w zależności od wielkości słoików. Po tym czasie wyciągamy i odkładamy do góry dnem, do ostudzenia.
Super przepis