Jesienne skarby cebula

Warzywa:

Część 3 – Cebula

Potraficie sobie wyobrazić świat bez cebuli? To niezbędny składnik wielu dań. Używamy jej codziennie jako dodatku. A czasami gra rolę główną.
Lubię cebulę za wszechstronność. Za to, że pasuje do wielu dań. Za jej słodycz i ostrość. Za chrupkość i smak.

Cebule w zasadzie jadamy przez cały rok. Traktujemy ją jako przyprawę lub dodatek do innych produktów. Tym czasem jesienne cebule to gwiazdy na talerzu. Możemy z nich zrobić świetne przystawki, dania główne a nawet konfitury.

Cebula jest bardzo niskokaloryczna. W 100 g tego warzywa jest ok. 40 kcal. Cebulę można spożywać bez obaw o figurę.  Badania naukowe potwierdziły wiele zdrowotnych zalet tego warzywa. Wiadomo dziś, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji. Dzięki obecności w niej siarki cebula wspomaga wątrobę w procesie usuwania zanieczyszczeń, toksyn, produktów ubocznych przemiany materii.

A co możemy zrobić z cebuli w roli głównej? Najbardziej znana jest zupa cebulowa. A także cebularze, sama mam przepis na cebularze pomorskie a klasyczne znajdziecie jako produkty regionalne z okolic Lublina. Poza tym możemy faszerować cebule, robić ją duszoną w sosie, albo zrobić z niej pyszną konfiturę do sera lub mięsa.

Bardzo lubię chleb z masłem i cebulą zerwaną z grządki. 

Konfitura z cebuli

4 cebule

4 łyżki cukru

4 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki miodu

pół szklanki wina

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki majeranku

sól i pieprz oraz słodka papryka w proszku do posypania

Wykonanie:

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż cukier, dodaj cebulę i posól całość. Smaż, aż cebula puści trochę soku. Wlej wino, ocet, miód i dodaj pozostałe przyprawy. Smaż tylko tak długo, aż wszystko zmięknie, ale nie zdąży do końca odparować. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

Konfiturę z cebuli można pasteryzować i przechowywać nawet przez rok.

Cebularze domowe

Składniki:

Na ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 5 dag świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 5 dag masła.

Na farsz: 3 duże cebule, 3łyżki maku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju lub masła.

Czerwona cebula jest delikatniejsza i słodsza. Znakomicie pasuje do konfitury cebulowej i ładnie wygląda.

Wykonanie:

Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić ciasto na 12 części, rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *