Jesienne skarby papryka

Warzywa

Część 5- Papryka

Bogactwo odmian papryki, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach. Gatunek warzywny papryki, której ścianki są grube, dorodne i mięsiste wykorzystuje się jako główny składnik dania, np. zupy, sałatki czy leczo.

Jesień to idealny czas na robienie przetworów Na początek przepis na paprykę konserwową.

Papryka na zimę papryka

Zalewa 1:

8 szklanek wody

1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą – to 1,25 szklanki )

2 łyżki soli

4-5 łyżek cukru

po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika

po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika

po łyżce oleju do każdego słoika

po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika

 

Zalewa 2:

5 szklanek wody

1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki soli

Paprykę do marynowania możemy pokroić na duże lub małe kawałki. Ta pocięta na małe jest też doskonała do sałatek. Możemy ją łączyć na przykład z burakami i cebulą. To smaczne trio.

To przepis nie tylko dla wegetarian, ale też dla tych, którzy cenią sobie posiłki lekkostrawne. Oczywiście gwiazdą dania jest papryka.

W naszej tradycji kulinarnej nie zawsze jedzono tak wiele mięsa, jak to jest obecnie. Zachęcam więc do spróbowania dania, które zasmakuje także tym, którzy na co dzień wolą kotlety. Mamy teraz dużo pysznych warzyw, warto wykorzystać ich bogactwo i stworzyć sezonowe danie zgodnie z tym co teraz staje się modne. Czyli jedz z lokalnych i sezonowych produktów z najbliższej okolicy.

Warzywne leczo

Składniki:

3 papryki czerwone,

3 papryki żółte,

2 małe bakłażany,

5 pomidorów,

2 małe cukinie,

4 cebule,

2 ząbki czosnku,

3 marchewki,

¼ selera,

1pęczek pietruszki zielonej,

2 łyżki oleju rzepakowego,

1 łyżka słodkiej wędzonej papryki,

1 łyżka słodkiej papryki,

około 1 łyżeczki pikantnej papryki ,

4 gałązki tymianku,

1 łyżka majeranku,

1 pasata pomidorowa,

2 szklanki wody,

sól i czarny pieprz do smaku.

 

Wykonanie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Bakłażany pokrój na części i posól.

Marchewkę i selera pokrój w słupki. Cukinie na małe kawałeczki, Cebule i czosnek w piórka i kostkę. Paprykę w paski. Na oleju przesmaż cebulę, dorzuć marchew i selera i smaż intensywnie mieszając, dodaj cukinie i bakłażana. Dorzuć papryki. Smaż jeszcze chwilę a następnie pokrój i dodaj do nich pomidory. Duś pod przykryciem pilnując, aby się nie przypaliło. Dodaj pasatę i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj przyprawy wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Na koniec wrzuć posiekaną pietruszkę i wyłącz potrawę. Podawaj z domowym chlebem.

Jeśli nie wiecie jak zrobić zapasy na zimę i macie mało czasu spróbujcie kiszenia. Najszybciej robi się kiszonki. W naszym kraju najczęściej kisimy ogórki i kapustę, ale nasi wschodni sąsiedzi kiszą wiele więcej: czosnek, baraki, marchew, jabłka i gruszki. Ja w roku ubiegłym kisiłam także: paprykę, pomidorki i marchew. Wyszły mi wspaniałe i zaskakujące smakiem kiszonki. W tym roku dalej eksperymentując zakisiliśmy: śliwki, winogrona, pigwę i ogórki z papryką. To na pewno nie koniec naszych eksperymentów. I na pewno kiszona papryka to jedno z moich ulubionych kiszonych warzyw.

Więcej o kiszonkach już wkrótce.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *