Jesienne skarby

Warzywa:

Część 1 – KAPUSTA

 Czerwona kapusta jest tak zdrowa jak biała. Jak wszystkie warzywa i owoce o tej barwie ma także więcej fitoskładników niż jej biała krewniaczka.

Jesień obfituje w całą masę wspaniałych warzyw, które właśnie o tej porze roku są najwartościowsze i najsmaczniejsze. Warto skorzystać z tego faktu i zajadać się nimi dla zdrowia. Uwielbiam prawie wszystkie warzywa dlatego trudno mi odpowiedzieć na pytanie, które uważam za najlepsze. Do tego każde z nich ma oprócz walorów smakowych mnóstwo swoich super mocy; witamin, mikro i makroelementów  oraz fitoskładników.

Jednym z najważniejszych i chyba najbardziej niedocenianych, jest kapusta. Sok z niej jest chyba najstarszym panaceum na wszelkie choroby zaczynając od przeziębieniach na wrzodach kończąc. Dwie polskie badaczki dr Irena Grzywa-Niksińska i Małgorzata Machałowska z Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie dostały złoty medal na wystawie wynalazków iENA w Norymberdze za udowodnienie, że kapuściany sok zabija bakterie i grzyby.

 Jednym z moich ulubionych dań z kapusty są gołąbki.
Gołąbki nie muszę być tylko klasyczne z ryżem i mięsem. Możecie je zrobić z kaszą i grzybami, z kaszą i serem, z ciecierzycą i innymi farszami.

Kapusta ma też mało kalorii. Dlatego jest polecana osobom, które są na dietach odchudzających. Zarówno surowa, jak i kiszona kapusta mają niezwykle dobry wpływ na nasz organizm. Z kapusty można zrobić sok, surówki i przygotować różne posiłki.

Kapusta z grzybami i śliwkami

To potrawa postna, która znam od dzieciństwa i bardzo ją lubię. Wydaje mi się , że najlepszą jadaliśmy na Wigilię Bożego Narodzenia. Tak to jest, że zawsze potrawy świąteczne , robione na wyjątkowe okazje wydają się nam najsmaczniejsze. Ale latem, kiedy mamy młodą kapustę i pojawiają się pierwsze podgrzybki też warto ją sobie zrobić.  Możecie ją podać na obiad z ziemniakami lub na spotkanie z przyjaciółmi jako ciepła przekąskę.

Składniki:

1 kg młodej kiszonej kapusty, 3 cebule, 10 świeżych podgrzybków, 10 śliwek, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej papryki, 2 łyżki masła klarowanego,  1 litr bulionu, 1 łyżka majeranku suszonego lub kilka gałązek świeżego.

Wykonanie:

Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż 10 minut mieszając. Dodaj kapustę, oraz  pokrojone suszone śliwki. Dodaj liście i ziele oraz pieprz i paprykę. Wlej bulion. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez godzinkę. Na koniec przypraw majerankiem i odparuj część bulionu. Kapusta podawaj z ziemniakami lub chlebem. Możesz ją podgrzewać podobnie jak bigos. Najlepiej smakuje drugiego dnia od zrobienia.

Taką kapustę możesz tez nafaszerować pierogi lub paszteciki. Będę idealne. Polecam!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *