Jesienny skarb

Dynia

Dynia to pod względem botanicznym owoc, ale zaliczana jest do warzyw. To cudowne i zjawiskowe warzywo jest przez jednych uwielbiane, przez innych niedoceniane.  Przepiękne kształty, kolory, fakt, że daje się długo przechowywać nie tracąc walorów smakowych jest nieprawdopodobny. A do tego można z niej zrobić wszystko od przystawki, przez zupę i drugie danie po deser a nawet napój.

Dynie o różnych kształtach i kolorach. Na zdjęciu: Prowansalska, Hokkaido i Makaronowa.

Na początek przepis na wspaniale smakującą i wyglądającą dynię, którą należy wydrążyć specjalna łyżeczką, aby jeszcze na dodatek mega wyglądała.

Dynia marynowana słodko- kwaśna

Składniki:

Dynia, kilka goździków, cynamon w lasce, 4 kardamony, 3  litry wody, 1  litr octu jabłkowego, 2 szklanki cukru, 1 łyżka soli.

Wykonanie:

Gotujemy wszystkie składniki na zalewę przez 5 minut. Zalewę odstawiamy. Z dyni wykrawamy zgrabne kulki. Obgotowujemy je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odlewamy wodę i zalewamy je zimna wodą, żeby miały piękny kolor. Układamy kulki w słoikach. Zalewamy zalewą. Wstawiamy do garnka i pasteryzujemy 20 minut. Odstawiamy, przykrywamy ręcznikiem, żeby słoiki dobrze się zamknęły. I już gotowe!

Resztki, które mi po wycinaniu kulek zostały pokroiłam i zrobiłam z nich pyszny mus dyniowy  z pomarańczą i kurkumą.

Ciasto dyniowe

Składniki:

250 g (250 ml) musu z dyni,
1 i ½ kostki masła,

1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,

6 jaj, oddzielnie żółtka od białek,

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia,

łyżeczka przyprawy do piernika,

łyżeczka cynamonu,

masło do wysmarowania formy,

otręby pszenne do posypania formy,

2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji.

 

Cukier zmiksować z żółtkami. Dodać mus z dyni. Rozpuścić masło i przestudzić dodać do masy i zmiksować ponownie. Dodać mąkę z amoniakiem, cynamon, wanilie, przyprawy i wyrobić wszystko na gładka masę. Białka ubić na sztywną pianę. Masę delikatnie połączyć z białkami. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić po upieczeniu. Kiedy ciasto będzie zimne w kąpieli wodnej rozpuścić 2 kostki gorzkiej czekolady. Polać nią wierzch ciasta.  Można też alternatywnie wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Dynia bliska krewna cukinii, kabaczka, arbuza i melona. Jest warzywem, które ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Kiedy przychodzi jesień zawsze sięgam po mój sprawdzony przepis na zupę z dyni. Ta pyszna, słoneczna i pachnąca zupa sprawi, że poprawi Wam się humor nawet wtedy gdy wieje wiatr i leje deszcz za oknami. Sprawdźcie to sami.

 Zupa krem z dyni z pestkami

Uwielbiam tę kremową, sycąca i rozgrzewającą zupę i mogę ją jeść co tydzień.

Składniki:

1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, mała dynia hokkaido( upieczona),  kawałeczek selera, pietruszka,  1 pomarańcze ze skórką, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól, pieprz, cukier, czerwona słodka i ostra papryka, kurkuma, , 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 kardamony, 6 ziaren pieprzu, woda lub bulion( warzywny lub drobiowy). Około 2 litrów.

Dodatki do wyboru: śmietana, jogurt, grzanki, pestki dyni, orzechy, zielona pietruszka itp.

Wykonanie:

Na oliwie przesmaż pokrojoną cebule i czosnek. Dodaj przyprawy i smaż na średnim ogniu mieszając aż poczujesz piękny zapach przypraw, cebuli i czosnku. Dodaj wodę lub bulion i zmniejsz ogień.  Przygotuj warzywa korzeniowe; obierz je i pokrój. Dodaj do wywaru. Kiedy zmiękną dodaj pokrojoną dynię. Jeśli ma miękką skórkę dodaj ją za skórą. Porządnie wyszoruj pomarańcze , pokrój ją za skórka i wyjmij z niej pestki a następnie dodaj do zupy. Kiedy zupa się zagotuje wyłącz ją. Wyjmij liść, kardamon, ziele. Zupę zmiksuj dodaj do niej 2 łyżki masła. Dopraw do smaku, zamieszaj i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z dodatkami. U mnie z pestkami dyni. Smacznego!

 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *