Kwiatki do sałatki

Goździki ogrodowa znakomicie smakują. Nadają się do dekoracji, ale także jako przyprawa.

Od jakiegoś czasu zaczęła się prawdziwa moda na jedzenie kwiatów. Jednak nie wszyscy mają odwagę by ich spróbować i nie wiedzą jak je komponować z daniami. Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki z dodatkiem kwiatów. Warto spróbować ich smaków. Każdy kwiat smakuje inaczej: jedne są słodkie inne pikantne a jeszcze inne mają odświeżające nuty.  Ważne aby jeść kwiaty, które nie były opryskiwane środki ochrony roślin. Najlepiej kupić jadalne kwiaty lub zerwać je ze swojego ogródka albo zdobyć od kogoś, kto je uprawia i chętnie się nimi podzieli.

Kwiaty nagietka nadają się jako przyprawa i jako dekoracja. Nazywane polskim szafranem barwią potrawy na żółto. Można je dodać np. do ryżu. Znakomicie też nagietek komponuje się z pomidorami.

Sałatka kwiatowa:

½  szklanki kwantów ogórecznika, ½  szklanki kwiatów nasturcji, ½ szklanki kwiatów gorczycy lub rukoli, 2 nagietki, 4 nasturcje, miseczka mieszanki sałat, 1 ogórek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka świeżego tymianku, pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

Sałaty umyj, porwij na kawałki, osusz i ułóż w miseczce. Ogórka, cebulkę i czosnek pokrój w kostkę. Dodaj ocet i przyprawy oraz miód i musztardę. Wymieszaj. Polej sałaty. Obłóż kwiatami i podawaj np. z bagietką.

Nagietki, nasturcje i kwiat szałwii.

 

Płatki słonecznika smakują tak samo jak ziarenka.
Kwiaty bzu są słodziutkie idealne do lekkich sałatek.
Prosta sałatka z arbuza, ananasa z kwiatami ogórecznika.

Mam nadzieję, że Was zainspirowałam. Napiszcie jakie znacie kwiaty jadalne. Jakie jedliście i z czym smakowały  najlepiej.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *