Musztarda domowa

Zrobienie domowej musztardy jest niesłychanie łatwe. To właściwie jedna z najprostszych rzeczy, które zrobicie w kilka minut. Do tego zawsze się udaje. Nie można jej zepsuć. Możecie ją za pasteryzować, żeby móc ją dłużej przechowywać lub zrobić małą ilość i przechowywać ją w lodówce. Wytrzymuje spokojnie ponad 2 tygodnie i nie psuje się.

Musztarda tradycyjna

6 łyżek stołowych gorczycy (białej, żółtej albo czarnej)

6 łyżek octu winnego

1/3 szklanki wody

szczypta soli

szczypta cukru

Gorczycę przelaną wrzątkiem zalej octem i połową wody, którą przygotowaliśmy. Przykryj folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem i odstaw na minimum kilka albo kilkanaście godzin (może być na noc) w chłodne miejsce. W tym czasie gorczyca napęcznieje. Przesyp ją do miksera i dodaj resztę wody ze szklanki oraz sól i cukier. Miksuj, aż konsystencja będzie jednolita. Przełóż do słoiczka i zamknij. Wstaw do lodówki.

Podstawowe składniki na musztardę to gorczyca, ocet , sól, cukier i woda.

Musztarda domowa z pieczonym jabłkiem

6 łyżek gorczycy

6 łyżek octu jabłkowego

¾ szklanki wody

1 upieczone jabłko

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka soli

1 łyżka cukru pudru

Sok z cytryny wymieszaj z wodą i gorczycą. Odstaw pod przykryciem na minimum 6 godzin. Po tym czasie wlej całość do miksera, dodając jabłko, ocet, sól i cukier puder. Miksuj około 3 minuty. Włóż zawartość do słoiczka, a słoiczek – do lodówki.

Do zrobienia musztardy możecie wykorzystać zarówno gorczycę białą jak i czarną. Zostawić ją w całości lub zmiksować na gładko. 

Zamiast jabłka możesz użyć do domowej musztardy gruszki, figi, daktyli, rodzynek, a nawet banana. Świeże owoce trzeba upiec. Suszone można dodać od razu.

Tak samo możecie zrobić dowolną wymyślona przez siebie musztardę z chrzanem, kurkumą, pieprzem ziołowym lub czerwonym, z pietruszką, koperkiem lub po prostu ziołowa. Ocet możecie zastąpić winem a zamiast cukru dodać miodu, syropu klonowego lub ksylolitu. Spróbujcie jakie to proste i jakie smaczne.

 

 

 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *