Musztarda domowa

Co  powinno być w musztardzie?

Prawdziwa musztarda to: gorczyca, sól, ocet i odrobina cukru. Jeśli nie chcemy dodawać cukru możemy użyć miodu lub dodać upieczone jabłko, albo kilka upieczonych słodkich śliwek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Domowa musztarda jest zrobiona tylko z tych składników z jakich chcecie ją zrobić . Nie zawiera konserwantów bo tego nie potrzebuje.

 

Musztarda domowa nie jest trudna do zrobienia. Poniższy przepis na musztardę domową możesz dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy lub rezygnując z niektórych składników.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do musztardy możecie dodać: czarną gorczycę, ocet balsamiczny, ocet winny( zamiast jałowego). Przyprawcie ją ziołami i przyprawami takimi jakie lubicie i tak jak Wam smakuje.

Składniki:

  • Jabłko lub dwa( papka)
  • 6 łyżek jasnej gorczycy
  • 2 łyżki octu Jabłkowego
  • pieprz
  • sól
  • proponowane dodatki:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół
  • 2 łyżki świeżego, drobno utartego chrzanu
  • kolendra
  • szklanka gotowanej wody.

 

Wykonanie:

Gorczycę zalewam przegotowaną wodą po około 2 godzinach odlewam nadmiar wody i miksuję. Jabłka rozdrabniam na papkę. Dodaję  do  gorczycy. Przyprawiam solą i cukrem lub miodem. Odstawiam na jakiś czas, żeby smaki się połączyły. Przechowuje w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Po zrobieniu podstawowej musztardy eksperymentujcie: dodajcie więcej miodu, chrzan, więcej ciemnej gorczycy.

 

Nie bójcie się eksperymentować: kurkuma, papryka, kolendra i chrzan to znakomite dodatki. Można też dodać  jakiś dobry alkohol( odrobinę) lub coś innego – fajnego jak np. syrop z mniszka, albo pyłek kwiatowy. A do super wypasionej musztardy tak dla ekstrawagancji można sypnąć szafranu. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bawcie się smakiem. Róbcie małe ilości i sprawdzajcie co do czego pasuje. Bądźcie twórczy.
Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *