Najlepsze sery na wiosnę

Przygoda z serowarstwem.

Kiedy przyroda się obudzi. Na łąkach pojawią się świeże trawy, kwiaty i zioła a zwierzęta wyjdą na łąki zajadać się tymi pysznymi, młodymi roślinkami wtedy z ich mleka możemy zrobić najsmaczniejsze sery. Żaden ser nie smakuje tak dobrze jak wiosenny. W mleku a potem w serze czuć bowiem te nuty świeżości, zapachu, których już potem nie wyczuwamy w mleku zwierząt karmionych naturalnie. Po prostu wiosna pachnie najlepiej.

Sery domowe z mleka krowiego. Na pierwszym planie miesięczny ser. I kolejne starsze.

Jeśli więc macie ochotę zacząć swoją przygodę z serowarstwem zacznijcie ją teraz. Będziecie mogli eksperymentować i cieszyć się serami cała wiosnę, lato aż do później jesieni. Wtedy pewnie już będziecie mieli wiedzę i doświadczenie jak zrobić dobry domowy ser i będziecie mogli pokusić się o przechowanie jednego lub kilku przez zimę aby dojrzały.

Proces powstawania skrzepu z mleka krowiego.
 Ser osącza się w formie serowarskiej. Na początek produkcji można osączać ser w gazie lub na sitku.

Sery dojrzewające wymagają sporej wprawy i doświadczenia, warto więc zacząć swoją edukację serowarską od zrobienia: twarogu, seta ricotta,  serka na bazie słodkiej śmietanki lub kwaśnego kefiru. Nie znam żadnego tak magicznego sposobu powstawania produktu jak właśnie powstawanie sera. Kiedy to z gładkiego mleka powstaje nagle skrzep a potem po przełożeniu na chustę serowarską twaróg. Smak zrobionego własnoręcznie sera jest tak doskonały jak pierwszy bochenek upieczonego w domu chleba. Mamy ochotę tańczyć i śpiewać i mówić o tym jakie to wspaniałe uczucie.

Trzymiesięczny ser, do którego dodałam płatki róży pomorskiej. Eksperyment się powiódł a  przyjaciół, których poczęstowałam nim zachwyciło to, że miał kwiatowy, różany posmak.

Zachęcam Was, żebyście kupili mleko od rolnika: kozie, krowie lub owcze i spróbowali zrobić ten produkt.

Mam nadzieję, że tak jak mnie, również Wam spodoba się robienie domowych serów. Wierzę, że  będziecie robić: smaczne, domowe, zdrowe i pachnące sery domowe z wielką przyjemnością. Bo tak to działa. Do dzieła!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *