Nietuzinkowe potrawy z grilla

Zaczyna się sezon grillowy. Musze to przyznać, że potrawy z grilla smakują wyjątkowo. Nie wiem, czy to sprawka dobrej atmosfery na łonie przyrody, czy ognia, który zamienia nawet przeciętne dania w smakowite kąski. Faktem jest, że jedzenie potraw z grilla jest fajne.

Wszystkim chyba jednak znudziło się grillowanie kiełbas. Owszem można ją od czasu do czasu zjeść.  Ale chcemy odmiany i ja właśnie takie dania odmienione przygotowałam specjalnie na tę okoliczność. Oto moje propozycje:

  • Grillowane kalmary,
  • Arbuz z grilla na przystawkę,
  • Żeberka marynowane z grilla,
  • Łosoś grillowany,
  • Szaszłyki drobiowe,
  • Łosoś z salsą warzywną.

Mam nadzieję, że przepisy się Wam spodobają i wypróbujecie je w czasie tego sezonu grillowego.

Grillowane kalmary

Robi się je naprawdę błyskawicznie. Są mięciutkie, aromatyczne i świetne, żeby zaspokoić pierwszy głód. Znakomicie smakują samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Możemy je zjeść także z kawałkiem bagietki albo chleba. Oczywiście prosto z grilla.

Składniki:

Tuby kalmarów( 1 lub 2 sztuki na osobę), 1 papryczka chili, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sok z pomarańczy, pieprzy mielony, 1 łyżeczka miodu, ocet jabłkowy.

Wykonanie:

Zrób marynatę z soku z pomarańczy, miodu, 4 łyżek oleju i ½ szklanki octu jabłkowego. Dodaj pokrojoną drobniutko papryczek chili i czosnek. Kalmary natnij z jednej strony w paseczki. Wmasuj marynatę i nalej jej też do środka. Zostaw kalmary na godzinę w marynacie. Porządnie rozgrzej grilla smaż kalmary krótko 3 do 5 minut z  każdej strony.

Arbuz z grilla na przystawkę

Nie jadłeś jeszcze owoców z grilla? Koniecznie spróbuj. Ten smak cię zaskoczy. Grillowany arbuz jest mięsisty i zupełnie inaczej smakuje niż surowy. Znakomity dla wszystkich, którzy lubią nowe doznania smakowe.

Składniki:

1 arbuz, ocet jabłkowy, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju z pestek winogron.

Wykonanie:

Arbuza pokrój w grube plastry. Połącz miód z olejem i solą, dodaj ½ szklanki dobrego octu jabłkowego. Polej plastry arbuza i zostaw na pół godziny. Grilluj do zrumienienia. Możesz go podać saute albo posypanego pestkami sezamu lub orzechów. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno. W wersji dla dorosłych możesz go podać z likierem jajecznym.

 

Żeberka marynowane z grilla

Te żeberka są znakomite na grilla dzięki marynacie mięso szybko staje się miękkie i po upieczeniu jest soczyste. Marynata taka jest też idealna do innego kawałka mięsa wieprzowego. Sprawdzi się do karkówki, schabu z kością lub pokrojonej w plastry szynki.

Składniki:

(na 4 osoby)

8 żeberek,

4 duże cebule, 8 pieczarek brunatnych, 8 ładnych boczniaków, pół kalafiora, 8 pomidorków koktajlowych, 1 litr oocytu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka miso( możesz dodać zamiast miso łyżkę słonego masła orzechowego), 4 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli, zioła prowansalski, słodka papryka, pieprz czarny grubo mielony, sos barbecue, 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela, angielskiego.

Wykonanie:

Żeberka umyj, podziel na porcje z jedną lub dwoma kostkami. Z góry mięso lekko ponacinaj nożem w kratkę, z dołu od kości rozbij lekko drugą stroną noża. Zrób sos z miodu, octu , cukru, soli i miso( wszystko podgrzej, żeby komponenty się połączyły. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili, ziele angielskie i liść laurowy. Dobrze wymieszaj i ostudź. Mięso zalej zimną marynatą tak, aby całe było w zalewie. Wstaw na dobę do lodówki. Osącz na papierowym ręczniku,  dodaj pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Wmasuj je w mięso razem z 4 łyżkami sosu barbecue. Grilluj na tacce aż mięso będzie upieczone. W zależności od grubości i wielkości porcji około 40 minut. Podawaj z sosem i grillowanymi warzywami.

Łosoś grillowany

Składniki:

250 g oczyszczonego z ości fileta z łososia,

sok z cytryny, mąka ziemniaczana 5 g, sól, pieprz, słodka papryka do smaku, woda, masło, cukier, ciasto chlebowe.

Wykonanie:

Łososia przyprawiamy do smaku i grillujemy w zależności od grubości kawałka około 15 minut.  Robimy sos: rozpuszczamy w patelni cukier z masłem. Dodajemy sok z cytryny. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do gorącego sosu i mieszamy, żeby nie powstały gródki. Wyłączamy. Z ciasta chlebowego formujemy faworki i smażymy na oleju. Podajemy łososia z faworkami i sosem oraz listkami sałaty i ziół. Podajemy jako danie główne.

Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki można przygotować z kurczaka, indyka lub innego drobiu.

Porcja dla 2 osób

Około 500 gram mięsa z kurczaka( może być pierś, udo),

Małe białe cebulki 10 sztuk,

2 papryki czerwone średniej wielkości,

Sól, pieprz, czerwona papryka, zioła np. oregano,

Łyżka oleju,

1 gruszka,

2 łyżki tartego sera.

 

Wykonanie:

Mięso pokrój na równej wielkości kawałki i wymieszaj z przyprawami i łyżką oleju. Odstaw do lodówki. W tym czasie pokrój cebulę i paprykę . Cebulkę w grube talarki, paprykę w kawałki wielkości kawałków kurczaka. Nadziej na przemiennie na patyczki do szaszłyków. Zapiekaj na grillu zawinięte folią około pół godziny. Gruszę upiecz  na grillu razem z szaszłykami- wystarczy jej 15 minut. Na 5 minut przed podaniem zdejmij folię, żeby się przyrumieniły.

Szaszłyki podawaj z gruszką  posypane startym żółtym serem.

 

Łosoś z salsą warzywną

 Składniki dla 6 osób

6 kawałków fileta z łososia świeżego (każdy po ok 100g)

trochę oliwy do polania warzyw i ryby

6 papryk małych lub 3 duże

6 cebul, 6 cukinii

sok z połowy cytryny

sól, pieprz,

świeże zioła do smaku( ulubione; najlepiej pasują: koperek pietruszka, oregano, tymianek, rozmaryn)

Na salsę:

1 zielona papryka,

1 papryczka chili,

1cebula dymka,

3 łyżki oliwy,

1 ząbek czosnku,

sok z ½ cytryny.

 

Robimy salsę:

Kroimy drobno wszystkie składniki na salsę . Dodajemy oliwę i sok i wkładamy na 1 godz. Do lodówki.

Przygotowujemy produkty na grilla:

Warzywa kroimy  wzdłuż na 2 lub 3 części i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Rybę lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem. Nakładamy po jednym kawałku na folię aluminiową, przyprawiamy ziołami i polewamy oliwą. Formujemy sakiewki z foli. Na tacce układamy warzywa. Grillujemy warzywa około 20 – 25 minut. Rybę około 15-20 minut. Tak samo możemy grillować filety z dorsza. Czas grillowania ryby zależny jest od jej grubości. Smacznego!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *