Nowe pomysły na domowe octy z owoców i kwiatów

Najbardziej popularnym octem owocowym jest w naszym kraju ocet jabłkowy.   Nic w tym dziwnego znani jesteśmy jako producenci smacznych jabłek. Można go robić z jabłek wczesnych typu papierówka. Poprzez różne odmiany jabłek od Jonatanów przez Adamsy, Goldstary do Renet Złotych i Szarych. Każdy ocet w zależności od tego z jakiej jest odmiany ma specyficzny, właściwy dla odmiany: kolor, zapach i smak.

Octy można robić także z innych owoców np. z aromatycznej pigwy. Niczym nie ustępują one octom jabłkowym czy tym robionym z winogron.

Ale octy można robić nie tylko z jabłek. Możecie zrobić ocet z gruszek, moreli, śliwek, truskawek, czereśni , aronii a nawet rabarbaru. Do robienie octów nadaję się także owoce cytrusowe. Ocet pomarańczowy lub mandarynkowy jest wprost idealny do marynowania kurczaka, który dzięki cytrusowej marynacie wznosi się na inny poziom smaku.

 Dobrze wyszorowane owoce cytrusowe też nadają się do zrobienia z nich octu. Będzie miał on kolor, zapach i smak charakterystyczny dla użytych owoców.

Jeśli macie kwiaty w ogrodzie możecie pokusić się o przygotowanie octów na bazie kwiatów: róży, bzu, fiołka lub nagietka.

Ocet jabłkowy może być też bazą do tworzenia octów aromatyzowanych kwiatami lub ziołami.

Robienie domowego octu jest łatwe. Wystarczy  duży, czysty słój. Trochę owoców, najlepiej z ryneczku lub ogródka. Trochę wody lub miodu i dobra woda. Słój przykrywamy ręcznikiem papierowym z gumką recepturką i zostawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu.

Po 2 miesiącach zlewamy ocet z nad owoców i już mamy nasz pierwszy domowy ocet. Możemy go tak trzymać dłużej. Zapomnieć o nim na pół roku albo nawet rok. Wtedy na occie pojawi nam się grzybek octowy, którego możemy użyć przyspieszając fermentację octową kolejnych naszych produktów.

 Nie bójcie się eksperymentować. Dzięki temu uzyskacie octy o niepowtarzalnych smakach, których nigdy nie kupilibyście w sklepie.

Tak pięknie wygląda ocet zrobiony z owoców aronii.

Duża ilość garbników , które przeszły do octu czyni go idealnym do marynowania dziczyzny.

Przepis na ocet z aronii:

Do słoja wsyp aronii do ¾ wysokości. Wsyp ½ szklanki cukru. Dodaj dobrej wody. Zamieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym zabezpiecz tak, aby nie dostały się „muszki owocuszki”. Przez pierwsze dwa tygodnie mieszaj owoce raz dziennie. Potem raz w tygodniu. Sprawdzaj czy wystające nad ocet owoce nie gniją. Po 2 miesiącach zlej ocet z nad owoców i przelej go do szklanych najlepiej ciemnych butelek. Ocet jest gotowy i możesz go przechowywać tak długo je=k będziesz go mieć. Ocet w miarę starzenia się robi się coraz słodszy i gęściejszy. Staje się bardziej szlachetny. Niech służy Twojemu zdrowiu!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *