Ogród z pasji do dobrych produktów

Dobre produkty są zazwyczaj drogie. Wymagają one starań, które sprawiają, że są wyjątkowe. Do takich wyjątkowych produktów należą warzywa i owoce uprawiane w sposób ekologiczny. Rosną one na ziemi, do której uprawy nie stosuje się chemicznych środków poprawiających jej strukturę oraz chroniących rośliny przed szkodnikami i chorobami. Wymaga to uwagi, cierpliwości i zabiegów sprawiających, że rośliny w sposób naturalny są mocniejsze.

Jeszcze małe krzaczki cukinii. Ale z każdym dniem coraz większe. Dzięki nim możecie się cieszyć smakiem świeżo zerwanych kwiatów i owoców cukinii do jesieni. Wymyślać z nich przeróżne dania lub robić te, które lubicie. Ja bardzo lubię kwiaty w cieście naleśnikowym i placki z cukinii.

Moja przygoda z uprawą roślin zaczęła się od czasu, kiedy zaczęłam gotować w sposób przemyślany. Najpierw na parapecie kuchennym pojawiły się świeże zioła kupione w sklepie ogrodniczym. Moje dania zyskały więcej smaku i aromatu. Jeszcze tego samego sezonu kupiłam kilka doniczek i szczepki pomidorów i zasadziłam je w nich. Dookoła wysiałam nasiona bazylii i postawiłam doniczki pod gołym niebem, na tarasie od strony południowej obok domu, w którym mieszkałam z rodziną. Uprawa udała się i była pyszna. A pomidory i bazylia cieszyły nasze podniebienia całe lato. Pomidory były wyjątkowo słodkie i aromatyczne. Nigdy nie zapomnę ich smaku.

Kwitnące krzewy pomidora to obietnica, że już wkrótce pojawią się pomidorki. Jeszcze kilka dni i będą.

Od tego czasu zaczęłam czytać na temat uprawy roślin. Rozmawiać z osobami, które się tym zajmowały i eksperymentować.  Wyprodukowałam własną rozsadę różnych gatunków pomidorów. Dokupiłam jeszcze kilka donic i skrzynek i tak krok po kroku moje uprawy rozrastały się. Taras okazał się za mały a trawnik nie tak absolutnie potrzebny. Pojawiły się poziomki, bób, fasolka szparagowa, pietruszka korzeniowa, buraki i marchewka. Wszystkie te produkty sprawiły, że moje dania coraz bardziej smakowały mojej rodzinie i gronie przyjaciół, które nas odwiedzały.

Owoce prosto z grządki mają wspaniały zapach i smak. Świeższych nigdzie nie kupicie.

Dziś już dokładnie wiem, co chce zasiać jeszcze w tym sezonie. Nie mieszkam już w domu z małym ogródkiem. Los sprawił, że już go nie mamy. Ale kawałek ogródka da się wygospodarować na balkonie, na parapecie, można wynająć działkę od kogoś, kto jej już nie uprawia i można działać. Uprawiać z pasją warzywa i owoce i czerpać z tego satysfakcję. Delektować się każdym zielonym groszkiem, rzodkiewką i fasolką, która urosła na niegościnnym gruncie dając nadzieję na smaczny posiłek w gronie najbliższych.

Sami możecie wybrać odmiany jakie chcecie uprawiać. W sklepie nigdy nie kupicie takich pomidorów.

Smak i zapach dobrych produktów, które sami wyhodujecie od nasionka jest wspaniałym doznaniem: smakowym, estetycznym i emocjonalnym. Warto więc w poszukiwaniu wyjątkowego smaku stworzyć ogród na miarę swoich możliwości i czerpać z niego to co najlepsze.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *