
Humus z ciecierzycy to chyba najpopularniejsza pasta na świecie. Wielu za nim przepada, ale są i sceptycy. Pasta z ciecierzycy jest bardzo zdrowa, wiec warto się do niej przekonać. Dlatego ja zrobiłam taką naszą spolszczoną wersję tej pasty z naszą rodzimą, lokalną marchewką. I okazało się, że to był strzał w sedno smaku moich domowników. Jeszcze nigdy żadna pasta nie zniknęła tak szybko jak ta.

Składniki:
Szklanka ugotowanej ciecierzycy, 1 ugotowana marchew, ½ posiekanej drobno papryczki chili, 1 ząbek czosnku, jedna mała cebulka pokrojona w drobniutką kosteczkę, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżka masła, sól, pieprz, cynamon do smaku.

Wykonanie:
Marchew i ciecierzycę zmiksujcie razem na gładka masę. Na patelni rozgrzejcie olej i przesmażcie papryczkę, czosnek i cebulkę. Dodajcie pół szklanki wody i podduście , żeby cebula, czosnek i papryczka stały się miękkie tzn. do odparowania wody. Dodajcie masło oraz ciecierzycę z marchewką. Doprawcie do smaku sola, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podsmażcie mieszając poprzez około 5 minut. Wystudźcie podawajcie z naleśnikami, chlebem lub słupkami z warzyw. Smacznego!
