Pięć powodów dla których warto jeść śledzie

Pięć powodów dla których warto jeść śledzie

  1. Śledzie są bogatym źródłem: białka, witamin i mikroelementów.
  2. Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie są jednak kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal).
  3. Zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
  4. Śledzie wpływają na poprawę nastroju, zwiększając poziom serotoniny,
  5. Śledzie wzmacniają pamięć i koncentrację.

Jak przyrządzić śledzia żeby był jak najzdrowszy?

Najlepiej przyrządzić rybę w taki sposób aby zachowała ona swoje cenne wartości odżywcze. Najbardziej polecaną formą obróbki kulinarnej jest gotowanie na parze lub pieczenie.

 Świeże obrane ze skóry filety śledzia bałtyckiego w zalewie.

A oto przepis na śledzika, który zawsze się udaje:

Śledź smażony w zalewie.

To wspaniała przekąska.

Składniki:

10 filetów świeżych śledzi bałtyckich ,

mąka, sól, pieprz, słodka papryka,

olej do smażenia.

 

Na zalewę:

1 szklanka octu,

3 szklanki wody,

3-4 cebule,

2 liście laurowe,

po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

 

Wykonanie:

Śledzie opłukać pod zimną wodą, osuszyć, przyprawić:  solą, pieprzem, słodką papryką.  Obtoczyć w mące. Usmażyć w gorącej patelni najlepiej na oleju na zloty kolor. Ostudzić. Cebule pokroić w plastry. W garnku zagotować: ocet i wodę dodać liście laurowe, pieprz i ziele, cebulę i gotować 5 minut od chwili wrzenia. Ostudzić. Śledzie ułożyć w słoiku lub głębokiej misce i zalać zalewą. Odstawiamy na 24 godziny.

 Takie śledzie możemy przechowywać dłużej pasteryzowane w słoikach.

A oto bardziej wykwintna forma przepisu na śledzika w zalewie:

Śledzik w zalewie gruszkowo-octowej

śledź bałtycki tuszka

zalewa gruszkowa(1 mała marchewka ,  gruszka , ocet jabłkowy 50 ml, śliwka suszona 3 sztuki , gorczyca , miód),

1 cebula

2 ząbki czosnku,

szklanka bulionu warzywnego,

sól i pieprz

ziele angielskie i liść laurowy

 

 Takie śledzie można także zjeść po prostu smażone.

Marynata:  pokrojoną cebulę w piórka podsmażany na oleju rzepakowym , następnie dodajemy marchewkę i obraną ze skórki i pokrojoną na cząstkami gruszką  , całość zalewany bulionem warzywnym dodajemy czosnek gorczycę i ziele angielskie.  No końcu dodajemy ocet jabłkowy.

Z tuszki śledzia usuwamy kręgosłup, Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy na oleju rzepakowym.  Następnie zalewamy marynatą. Odstawiamy na 24 godziny.

 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *