Pochwała buraka

Burak  to jedno z moich ulubionych warzyw. Nie wyobrażam sobie, że mogło by go kiedykolwiek zabraknąć. Bardzo lubię młode wiosenne listki, z których można zrobić botwinkę. Liście buraka na ciepło w sałatce warzywnej. Tatara z pieczonych buraków i carpaccio burakowe. W zasadzie w każdej postaci i na zimno i na ciepło. Dlatego też napisałam wiersz o buraku.

Pochwała buraka

Ty co tworzysz krwinki czerwone

jesteś źródłem kluczowych pierwiastków

tajną bronią sportowców i gwiazd

pomagasz wzrastać, działać  i trwać

buraku nasz ty przy nas trwasz.

 

Mamy soki i chipsy z buraka,

Ciasto, chłodnik, barszczyk i tatara

buraczane są nawet kotlety

terriny a także pasztety

są batony i szoty i szejki

asortyment z buraka jest wielki

ładnie pachnie i dobrze smakuje

wiec ja tego buraka kupuję.

Chłodnik z buraka udekorowany bluszczykiem kurdybankiem.

Bardzo lubię zupy na zimno i na ciepło. Jedną z nich jest barszcz czerwony z pieczonych buraków. A oto przepis na niego.

Barcz czerwony z pieczonych buraków

Składniki na barszcz:

2 kg buraków,

marchewki,

2 pietruszki,

pół selera,

1 cebulka,

5 suszonych grzybów,

1 łyżka miso,

4 liście laurowe,

4 ziaren ziela angielskiego,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki majeranku,

250 mililitrów zakwasu buraczanego,

1 słodkie jabłko,

sól, pieprz.

 Upieczone buraki są dużo słodsze niż te ugotowane i mają bardziej intensywny kolor.

Wykonanie:

Przygotowanie Buraki myjemy i zawijamy w zmoczony papier do pieczenia.  Nie pieczemy jedzenie w foli, bo to niezdrowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 1,5 godziny.

Do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu do czasu upieczenia buraków.

Gdy buraki wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku oraz jabłko. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dolewamy zakwas z buraka i doprawiamy zupę miso, solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Inny pomysł to tatar z buraka. Ładnie wygląda i fajnie smakuje.

 Tatar z buraka idealny na imprezę lub na przystawkę. 

Tatar z buraka

dwa upieczone w foli i ostudzone buraki,

mała czerwona cebulka,

garść czarnych oliwek,

ząbek czosnku,

pól papryczki chili,

sok z cytryny,

wiórki suszonego pomidora,

sól, pieprz, sos sojowy do smaku,

czarny sezam do dekoracji,

kapary,

łyżka wegańskiego majonezu z fasoli,

kromka domowego chleba.

Tatara z buraka możecie przygotować sobie dzień wcześniej a potem go tylko wyserwować.

Wykonanie

Upieczone buraki, pokrój w małą kosteczkę. Wsyp do miski, w której później wymieszasz produkty. Tak samo pokrój cebulkę i oliwki ( zostaw kilka krążków z oliwek do dekoracji). Wymieszaj. Bardzo drobno pokrój ząbek czosnku oraz papryczkę chili, dodaj do buraków, oliwek i cebuli. Przypraw solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku i odstaw na trzydzieści minut do lodówki. Z cytryny wyciśnij sok lub pokrój ją w cząstki i podaj w małej miseczce do doprawienia. Przygotuj spód pod burakowego tatara. Ringiem wytnij okrągły spód z pieczywa. Posmaruj go łyżeczką wegańskiego majonezu z fasoli. Załóż ring, wypełnij go tatarem lekko przyciskając. Zdejmij delikatnie ring. Posyp wierzch wiórkami suszonych pomidorów. Posyp też czarnym sezamem. Udekoruj oliwkami, kaparami. Smacznego!

 Tym popisowym tatarem przekonałam do buraków znajomych, którzy za nimi nie przepadali.
 A na koniec kanapeczka składająca się z chleba, serka twarogowego i plastra buraka. Kanapka udekorowana bratkiem i czerwona bazylią. 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *