Pomidorowa czy Gazpacho?

Znam wiele osób, które uwielbiają zupę pomidorową. Sama kiedyś byłam w Fanklubie Zupy Pomidorowej( szkoda, że przestał istnieć, to było fajne towarzystwo).

Zupę pomidorową można zrobić z koncentratu. Można też upiec pomidory i dorzucić do zupy, co podbije jej smak. 

Ile domów tyle u nas smaków pomidorowej zupy. Z nostalgia wspominam zupę pomidorowa z przedszkola. To było naprawdę pyszne danie. Ale najlepszą zupę pomidorową robiła oczywiście moja Babcia Marysia.

Pewnie Ty pamiętasz swoją zupę robioną przez Twoją ulubioną babcię. Oj tak. Każdy, kto lubi pomidorówkę ma prawo do swojego indywidualnego, subiektywnego odczucie jaka ta zupa powinna być i jak powinna smakować. Pomijam temat czy powinno się ją jeść z makaronem czy z ryżem, bo to osobna i drażliwa kwestia.

 Pomidory ich kształty i kolory. 

Dziś w dobie blenderów coraz częściej jadamy zupę krem z pomidorów. I ma ona całą rzesze wielbicieli. Nie trzeba gryźć a przy okazji syci na dłużej…

 Piękny czerwony kolor pobudza kubki smakowe. Jak można nie lubić takiej zupy?

Na wyższy pozom smaku może nas przenieść  Consomme  z pomidorów. Consomme pomidorowe  to przezroczysta zupa pomidorowa. Tak na prawdę to esencja smaku pomidorów. Skoncentrowana, odparowana, która w jednej porcji mieści kilka zup pomidorowych. Mega trudna i wspaniała. Zrobiłam ją tylko dwa razy w życiu i pewnie jeszcze ze dwa razy zrobię.Na wyjątkowe okazje.

Może nie wygląda jak pomidorowa, ale uwierzcie mi, że powala smakiem. Jak macie zacięcie kulinarne i trochę czasu spróbujcie. Nie jest to łatwe, ale warte efektu. Zakochacie się w tym smaku.

I na koniec chłodnik z pomidorów. Na świecie znany dzięki kuchni hiszpańskiej. Gazpacho idealne danie na upalne lato. Dziś poprosił mnie o nie mój ukochany. Pomyślałam przy okazji robienia gazpacho, że napisze o zupach, których głównym składnikiem są pomidory.

Najlepszymi pomidorami z dużą ilością miazgi są limy, które warto wykorzystać w tym daniu. Dodatkowo warto je wzbogacić o inne pomidory, które dodadzą słodkości lub odrobinkę kwaśnego smaku. Takich, które mają różny od bazowych kolor i konsystencję. Ta cała zabawa z pomidorami sprawi wielką różnicę.

Myślę, że nie musimy wybierać, co jest lepsze pomidorowa, czy gazpacho. Warto jeść każdą zupę pomidorową, która jest przyrządzona z dobrych składników. Oczywiście najlepsza będzie ta wykonania z miłością. Dlatego moje gazpaczo, które podam mojemu ukochanemu jutro na obiad będzie wyjątkowe. Dodam do niej oliwę z lnianki i podam ją z chlebem, który już się piecze.

Bo ważne jest, aby gotować i szykować jedzenie z miłością i nieśpiesznie. W stylu Slow Food. Tak lepiej smakuje życie. Tak najlepiej smakuje wszystko. Spróbuj. I daj znać jak Ci smakowało.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *