Sezon na szparagi

To idealny czas na jedzenie szparagów. Szparagi są skarbnicą witamin i minerałów. Odchudzają ponieważ w zawierają niewiele kalorii. Zwykle paczka to 500 g czyli 90 kcal.

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko i zaczyna się , kiedy mamy ograniczoną ilość młodych warzyw. Ja wykorzystuje ten czas, aby najeść się ich doi syta.

Szaragi  przez starożytnych Greków uważne były za lek na nerki. Chińczycy wierzyli, że pomagają wyleczyć kaszel a Egipcjanie, że wspomagają wątrobę. Dziś badania naukowe potwierdzają obserwacje starożytnych. Zawarta w szparagach  asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Zawarty w szparagach glutation – wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Omlet ze szparagami i szpinakiem. Idealny na obiad lub kolację.

Najlepiej jeść szparagi gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Znakomite są zielone szparagi marynowane i krótko grillowane. Białe nadają się najbardziej do zrobienia zupy lub zapiekanki. Dobrze smakują posypane pestkami słonecznika lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Ja lubię szparagi polane odrobiną oliwy i skropione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni jest zrobienie zupy. Oto mój przepis:

Zupa z zielonych szparagów

Zwykle jadamy zupy z białych szparagów. Krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa z zielonych szparagów ma bardziej wyrazisty smak, który mi bardziej odpowiada. Kremowa zupa szparagowa jest jednocześnie bardzo delikatna i aromatyczna. Zrobisz ją szybko. Jest łatwa w przygotowaniu. Ma wspaniały smak, kremową konsystencję i mało kalorii.

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów,

1 młoda cukinia,

1 cebula,

1 łyżka masła,

1łyżka oleju,

1 ząbek czosnku,

1 młody ziemniak,

sól i pieprz do smaku,

2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,

1 łyżka pasty miso,

1 pęczek koperku.

To delikatna i pyszna zupa o niebanalnym smaku.

Wykonanie:

Szparagi oczyść i umyj. Usuń końcówki( około 3 cm).  Odetnij ładne  główki szparagów z kawałkiem łodyżki a resztę pokrój na mniejsze kawałki.  Ziemniaka umyj i obierz a następnie pokrój na kawałki. Cebule poszatkuj w piórka. Pokrój czosnek. W garnku podgrzej bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów. Zagotuj całość aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Cebule i czosnek przesmaż na patelni na łyżce oleju aż staną się szkliste. Pokrój w kostkę cukinię i dorzuć do cebuli. Lekko przesmaż. Cały czas mieszaj aby nic się nie przypaliło. Przerzuć do garnka. Dodaj pokrojony drobno koperek i pastę miso. Posól i popieprz. Wyłącz kiedy się zagotuje.

Na łyżce masła przesmaż główki szparagów. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę zmiksuj na gładko. Podawaj z główkami szparagów.

Kolejnym moim ulubionym daniem są szparagi z patelni grillowej lub grilla.

Robi je się na prawdę krótko. Są pyszne na ciepło i na zimno.

 

Marynowane szparagi  z grilla

Składniki:

1 opakowanie zielonych szparagów, 2 cebulki dymki, 1 ząbek czosnku, ½  papryczki, łyżeczka kurkumy, ½  łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka octu,  odrobiona pieprzu i słodkiej papryki do smaku, sok i skórka z całej cytryny.

Wykonanie:

Końcówki szparagów odetnij( ja zbieram je i mrożę a potem dodaję do bulionów warzywnych). Jeśli łodyżki są zdrewniałe obierz je. Jeśli nie są wystarczy je tylko opłukać. Przygotowane szparagi zblanszuj w osolonym  wrzątku z 1 łyżką octu spirytusowego przez 2 minuty Szparagi szybko ostudź w zimnej wodzie. Odcedź i włóż do miski.  Dodaj posiekane: cebulki, czosnek, papryczkę oraz sól, cukier( 1 łyżeczkę), pieprz i ocet jabłkowy. Przemieszaj. Zostaw na ½ godziny. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Rozgrzej patelnie grillową. Szparagi wyjmij z zalewy. Osącz ręcznikiem. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu po 2 minuty z każdej strony. Świetnym dodatkiem do takich szparagów będzie jajko sadzone, młode ziemniaczki i kieliszek półwytrawnego białego wina.

Przepis na szparagi z grilla w sosie cytrynowym znajdziecie u mnie we wcześniejszym wpisie.  Zobaczcie tez przepis na pizzę ze szparagami i zupę ze szparagów i cukinii.

Kupujcie, marynujcie, gotujcie i cieszcie się ich smakiem.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *