To idealny czas na jedzenie szparagów. Szparagi są skarbnicą witamin i minerałów. Odchudzają ponieważ w zawierają niewiele kalorii. Zwykle paczka to 500 g czyli 90 kcal.

Szaragi przez starożytnych Greków uważne były za lek na nerki. Chińczycy wierzyli, że pomagają wyleczyć kaszel a Egipcjanie, że wspomagają wątrobę. Dziś badania naukowe potwierdzają obserwacje starożytnych. Zawarta w szparagach asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Zawarty w szparagach glutation – wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Najlepiej jeść szparagi gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Znakomite są zielone szparagi marynowane i krótko grillowane. Białe nadają się najbardziej do zrobienia zupy lub zapiekanki. Dobrze smakują posypane pestkami słonecznika lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Ja lubię szparagi polane odrobiną oliwy i skropione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni jest zrobienie zupy. Oto mój przepis:
Zupa z zielonych szparagów
Zwykle jadamy zupy z białych szparagów. Krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa z zielonych szparagów ma bardziej wyrazisty smak, który mi bardziej odpowiada. Kremowa zupa szparagowa jest jednocześnie bardzo delikatna i aromatyczna. Zrobisz ją szybko. Jest łatwa w przygotowaniu. Ma wspaniały smak, kremową konsystencję i mało kalorii.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów,
1 młoda cukinia,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1łyżka oleju,
1 ząbek czosnku,
1 młody ziemniak,
sól i pieprz do smaku,
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 łyżka pasty miso,
1 pęczek koperku.

Wykonanie:
Szparagi oczyść i umyj. Usuń końcówki( około 3 cm). Odetnij ładne główki szparagów z kawałkiem łodyżki a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaka umyj i obierz a następnie pokrój na kawałki. Cebule poszatkuj w piórka. Pokrój czosnek. W garnku podgrzej bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów. Zagotuj całość aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Cebule i czosnek przesmaż na patelni na łyżce oleju aż staną się szkliste. Pokrój w kostkę cukinię i dorzuć do cebuli. Lekko przesmaż. Cały czas mieszaj aby nic się nie przypaliło. Przerzuć do garnka. Dodaj pokrojony drobno koperek i pastę miso. Posól i popieprz. Wyłącz kiedy się zagotuje.
Na łyżce masła przesmaż główki szparagów. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę zmiksuj na gładko. Podawaj z główkami szparagów.
Kolejnym moim ulubionym daniem są szparagi z patelni grillowej lub grilla.

Marynowane szparagi z grilla
Składniki:
1 opakowanie zielonych szparagów, 2 cebulki dymki, 1 ząbek czosnku, ½ papryczki, łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka octu, odrobiona pieprzu i słodkiej papryki do smaku, sok i skórka z całej cytryny.
Wykonanie:
Końcówki szparagów odetnij( ja zbieram je i mrożę a potem dodaję do bulionów warzywnych). Jeśli łodyżki są zdrewniałe obierz je. Jeśli nie są wystarczy je tylko opłukać. Przygotowane szparagi zblanszuj w osolonym wrzątku z 1 łyżką octu spirytusowego przez 2 minuty Szparagi szybko ostudź w zimnej wodzie. Odcedź i włóż do miski. Dodaj posiekane: cebulki, czosnek, papryczkę oraz sól, cukier( 1 łyżeczkę), pieprz i ocet jabłkowy. Przemieszaj. Zostaw na ½ godziny. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Rozgrzej patelnie grillową. Szparagi wyjmij z zalewy. Osącz ręcznikiem. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu po 2 minuty z każdej strony. Świetnym dodatkiem do takich szparagów będzie jajko sadzone, młode ziemniaczki i kieliszek półwytrawnego białego wina.
Przepis na szparagi z grilla w sosie cytrynowym znajdziecie u mnie we wcześniejszym wpisie. Zobaczcie tez przepis na pizzę ze szparagami i zupę ze szparagów i cukinii.
Kupujcie, marynujcie, gotujcie i cieszcie się ich smakiem.