Smacznie, zdrowo, kolorowo

 Dzieci ze Świetlicy w Drzonowie w Gminie Kołobrzeg robią owocowe szaszłyki.

To projekt, który uczy dzieci i młodzież jeść warzywa i owoce. Zazwyczaj dzieciaki za nimi nie przepadają, ale kiedy robimy krem czekoladowy na bazie marchewki nagle przestaje im przeszkadzać, że jest w nim marchewka. Krzywią się na początku kiedy oświadczam, że będziemy robić cukierki bez cukru albo „rafaello” z ryżu a potem wcinają te smakołyki komentując,  że są pyszne. – Nie wiedziałam, że to może tak smakować.- Mówią zdziwione.

 Wesołe kanapki pomogły przemycić marchewkę, która okazała się być “jadalna”. Dzieci chętnie wykorzystywały ją do dekoracji. Wszystkie zrobione kanapki trafiły do brzuszków i zewsząd było słychać mniam jakie to pyszne.

Zabawa, pozytywne emocje odrobina rywalizacji sprawiają, że dzieci i młodzież odkrywają nowy – pyszny wymiar warzyw i owoców. Przestają je traktować jako coś, co muszę jeść bo to brrrry zdrowe, ale paskudne. Fajnie, zdrowo, kolorowo można gotować z warzyw i owoców i sprawiać, żeby to było łał – PYSZNIE!

Dzieci wykazały się dużą kreatywnością i powstały bardzo różne kanapki.
 Zabawa we wspólne gotowanie, może być na prawdę fajna.
 A tak smakuje melon. Prawda, że pyszny?
 Cała grupa pracuje i wszyscy próbują produktów, z których robią jedzenie. Nikt nie grymasi.

 

 Zabawa w gotowanie jest pyszna i fajna. Ona to już wie. 

Pozwólmy dzieciom gotować. Uczmy dzieci co jest zdrowe, wtedy nie będą tak chętnie sięgały po niezdrowe produkty. Trzeba dzieci uczyć, co jeść a czego nie dotykać. Reklamy z telewizora bez przerwy atakują. Dzieci, którym się nie mówi, co jeść a czego unikać nie wiedzą o tym. Myślą, że reklamuje się rzeczy dla nich odpowiednie. Dlatego potrzebna jest edukacja kulinarna już w szkole podstawowej. A może nawet w przedszkolu?

Co o tym myślicie?

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *