Sos, sosik, dresing to zwieńczenie potrawy

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób z mojego otoczenia robi własne sosy. Sosy do mięsa, sosy do sałatek, sosy do warzyw. Nie ograniczamy się przy tym do sosu czosnkowego, tysiąca wysp czy tatarskiego, ale szukamy pomysłów na niebanalne smaki, które zwieńczą nasze starania, aby mieć pyszne danie.

W poszukiwaniu pomysłów warto zajrzeć do starych książek kulinarnych, gdzie są całe rozdziały poświęcone sosom. Są sosy zimne i na ciepło. Wytrawne i słodkie. Na bazie majonezu, jogurtu, warzyw i owoców.

Aż się nie chce wierzyć, że nasi przodkowie mieli tak rozbudowane sosowe, zaprawowe czy też dresingowe zaplecze. Warto dodać, że istniały też zasady do czego konkretny sos jest najlepszy. Inne sosy były do jaj i sałatek, inne do ryb, do warzyw i do mięsa. Sosy różniły się techniką wykonania, składnikami i sposobem podania. Zachwycające!

W poszukiwaniu inspiracji warto też podglądnąć jakie sosy robią nasi sąsiedzi. Poczytać, może kupić jakiś gotowy sos przez sklep internetowy i spróbować. Sos miętowy angielski, sos gribiche, sos mornay – przepisy można znaleźć w sieci i wypróbować jak smakują te sosy zrobione własnoręcznie we własnym domu.

Zbliża się jesień, mamy mnóstwo świeżych warzyw i owoców aż się chce skorzystać z tego dobrodziejstwa i kiedy za oknem deszcz i nie chce się wychodzić z domu wyczarować we własnej kuchni coś pysznego. Warto przy tym zrobić więcej . Zapakować do słoiczków i spasteryzować. To bardzo wygodne i zaręczam wam, że jeśli tak zrobicie bardzo będziecie szczęśliwi sięgając po taki sos zimą, kiedy za oknem będzie mróz lub plucha a wy bez konieczności wychodzenia z domu będziecie mogli wykorzystać go choćby do makaronu.

Ja dziś dzielę się z Wami moim sosem rabarbarowym z płatkami róży, który jest znakomity do deserów, do serów i do zimnych mięs.

Rabarbar smak zapomniany, ale wraca do łask. Ja bardzo lubię jego kwaśny smak.

Składniki:

(Na około 4 słoiczki)

1 kg rabarbaru, sok z 1 cytryny, szklanka cukru, szklanka płatków róży.

Wykonanie:

Umyj i obierz łodygi rabarbaru.  Pokrój na małe kawałki, umieścić w  garnku i  zagotuj pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę gotuj rabarbar mieszając co jakiś czas aż odparuje połowa soku. Dodaj sok z cytryny, zagotuj konfiturę cały czas mieszając, dodaj cukier i mieszaj, żeby się rozpuścił i nie przypalił. Dodaj płatki róży zmniejsz ogień. Mieszaj i poczekaj, aż sos zabombluje trzy razy.

Wkładaj do słoików. Zostaw pod przykryciem żeby się dobrze zamknęły. Jeśli słabo się zamknęła dokręć zakrętki i spasteryzuj 10 minut. Podawaj do ludów, deserów, ciast, serów i mięsa.

Sos pomidorowy z pomidorów gruntowych z ogródka. Lubie zrobić kilka słoików, żeby mieć na zimę. Sos jest idealny do pizzy, do warzyw, może być dodany do zupy pomidorowej.

Najprostsze sosy zróbcie na bazie jogurtu lub majonezu. Wystarczy dodać przyprawy, zioła i sos gotowy. Na zdjęciu sos jogurtowy do warzyw, jadalnych kwiatów i kotlecików fasolowych.

Sos gribiche na zakończenie

To łatwy sos. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać z majonezem. Doprawić i włożyć do lodówki na pół godziny, żeby smaki się połączyły.

 

Składniki:

1 jajko na twardo

150 g majonezu

35 g korniszonów, posiekać

30 g kaparów, posiekać

15 g białego octu winnego

Sól i pieprz do smaku

szczypiorek, pietruszka, koperek lub inne zioła posiekać i dodać do sosu.

A na koniec zagadka:

Czego brakuje na tym stole? Co by idealnie dopełniało smaki przygotowanych potraw?

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *