Dania, które pojawią się podczas sylwestrowych spotkań powinny być różnorodne, pyszne i lekkostrawne.

Tegoroczny Sylwester będzie inny niż poprzednie. Dla wielu przygotowanie go będzie sporym wyzwaniem. W tym roku sami musimy zadbać o zrobienie Sylwestrowych przysmaków.
Tym razem warto postawić na pyszne, łatwe i tanie kanapki z różnymi pastami . Kanapki najlepiej zrobić na bazie bagietki, pumpernikla lub ptysiów wytrawnych.

Bazą mogą być np. jajka, twaróg czy ryby. Wystarczy do bazy dodać zioła, trochę majonezu lub naturalnego jogurtu i udekorować je oliwkami, małymi ogóreczkami, paskami papryki lub suszonymi pomidorami. Możemy też skorzystać z gotowych past w tym z paprykarza kołobrzeskiego lub szczecińskiego albo z wątróbek z dorsza, które produkuje się w naszym regionie.

Do zimnego bufetu warto dodać kiść winogron, kilka mandarynek, obrane pokrojone w paseczki marchewki i liście selera naciowego. Warto zrobić też pyszny pasztet, który można zaserwować z ćwikłą z chrzanem, żurawiną lub sosem musztardowym.
Pasztet z kaszy pęczak i ciecierzycy z grzybami zachwyci nawet mięsożerców.
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy pęczak,
szklanka ugotowanej ciecierzycy,
½ szklanki podsmażonych borowików( mogą być mrożone),
1/2 szklanki zalanego wrzątkiem siemienia lnianego,
1 chili ( może być inna ostra papryczka),
1 cebulka ,
1 łyżka klarowanego masła,
2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek do smaku.
Wykonanie:
Cebulkę i czosnek pokrój i zasmaż na łyżce klarowanego masła. Wystudź i dodaj do ciecierzycy i kaszy pęczak. Dodaj siemię lniane z płynem, sól, pieprz oraz startą gałkę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj pokrojone grzyby, pokrojone drobno chili, majeranek i wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 1 godzinę. Zostaw do wystudzenia w formie. Schłodź w lodówce.
I bufet dań zimnych mamy gotowy.

Nie zapominajmy także o ciepłych napojach i potrawach.
Najlepiej aby było to coś łatwego i mało kłopotliwego w podaniu. Postaw na potrawy, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać.
Może to być na przykład leczo, sycąca zupa dyniowa, zupa rybna, gulasz wieprzowy albo krokiety zapiekane z serem i pieczarami. Nie musi być bardzo wystawnie najważniejsze aby było smacznie i radośnie, bo właśnie tego nam potrzeba.
Dla łasuchów przygotujcie koniecznie coś słodkiego. Ciasteczka, trufle, maffinki. Najlepiej coś małego na jeden lub dwa kęsy.
Fajnym pomysłem są cukierki z kaszy jaglanej:
W tym przepisie nie ma dokładnego spisu produktów. Na jedną szklankę kaszy trzeba dać 2 szklanki mleka. Może być mleko roślinne. Kaszę wypłukać, żeby pozbyć się goryczki. Gotować kaszę razem z mlekiem przez 10 minut na wolnym ogniu. Zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn, inaczej kulki nie dadzą się formować. Dodać: cukier, olej kokosowy, owoce suszone, kakao i dokładnie wymieszać. Formować kulki rękoma i obtaczać w wiórkach kokosowych . Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
W podobny sposób możecie zrobić batoniki lub ciasteczka. Nic nie stoi na przeszkodzie aby je zapiec przez 10- 15 minut w piekarniku i deser gotowy.
Mam nadzieje, że moje podpowiedzi pomogą przygotować pyszne i cieszące oczy Sylwestrowe przysmaki. Nastawcie się pozytywnie a wtedy wszystko się uda.
Dla mnie osobiście 2020 rok był zły, pełen smutku, rozczarowań, pożegnań. Mimo tego radość odnajdywałam w pełnych smaku potrawach, które udało mi się stworzyć dla najbliższych. W tym szczególnym Sylwestrowym spotkaniu będzie u mnie bardzo skromnie i kameralnie. Ale żegnam sie ze starym rokiem z radością i nadzieją. Oby 2021 rok był dla nas wszystkich lepszy, niż ten, który odchodzi. Życzę Wam zdrowego i smacznego spotkania noworocznego. Oraz szczęśliwego Nowego Roku 2021!