Sylwestrowe menu

Dania, które pojawią się podczas sylwestrowych spotkań powinny być różnorodne, pyszne i lekkostrawne.

Kolorowe, pyszne i lekkostrawne tatary z buraka znakomicie smakują i świetnie się prezentują.

Tegoroczny Sylwester będzie inny niż poprzednie. Dla wielu przygotowanie go będzie sporym wyzwaniem. W tym roku sami musimy zadbać o zrobienie Sylwestrowych przysmaków.

Tym razem  warto postawić na pyszne, łatwe i tanie kanapki z różnymi pastami . Kanapki najlepiej zrobić na bazie bagietki, pumpernikla lub ptysiów wytrawnych.

Pasty do kanapek zrobimy na bazie jajek, twarogu, ryby, nasion strączkowych lub awokado.

Bazą mogą być np. jajka, twaróg czy ryby.  Wystarczy do bazy dodać zioła, trochę majonezu lub naturalnego jogurtu i udekorować je oliwkami, małymi ogóreczkami, paskami papryki lub suszonymi pomidorami. Możemy też skorzystać z gotowych past w tym z paprykarza kołobrzeskiego lub szczecińskiego albo z wątróbek z dorsza, które produkuje się w naszym regionie.

Warto zrobić klasyczne sałatki lub po prostu podać owoce i warzywa na przekąskę.

Do zimnego bufetu warto dodać kiść winogron, kilka mandarynek, obrane pokrojone w paseczki marchewki i liście selera naciowego. Warto zrobić też pyszny pasztet, który można zaserwować z ćwikłą z chrzanem, żurawiną lub sosem musztardowym.

Pasztet z kaszy pęczak i ciecierzycy z grzybami zachwyci nawet mięsożerców.

 

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy pęczak,

szklanka ugotowanej ciecierzycy,

½ szklanki podsmażonych borowików( mogą być mrożone),

1/2 szklanki zalanego wrzątkiem siemienia lnianego,

1 chili ( może być inna ostra papryczka),

1 cebulka ,

1 łyżka klarowanego masła,

2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek do smaku.

 

Wykonanie:

Cebulkę i czosnek pokrój i zasmaż na łyżce klarowanego masła. Wystudź i dodaj do ciecierzycy i kaszy pęczak. Dodaj siemię lniane z płynem, sól, pieprz  oraz startą gałkę.  Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj pokrojone grzyby, pokrojone drobno chili,  majeranek i wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 1 godzinę. Zostaw do wystudzenia w formie. Schłodź w lodówce.

I bufet dań zimnych mamy gotowy.

Przy okazji można pochwalić się wyrobami własnymi. Na przykład domową nalewką, którą możemy powitać gości.

 

Nie zapominajmy także o ciepłych napojach i potrawach.

Najlepiej aby było to coś łatwego i mało kłopotliwego w podaniu. Postaw na potrawy, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać.

Może to być na przykład leczo, sycąca zupa dyniowa, zupa rybna, gulasz wieprzowy albo krokiety zapiekane z serem i pieczarami. Nie musi być bardzo wystawnie najważniejsze aby było smacznie i radośnie, bo właśnie tego nam potrzeba.

Dla łasuchów przygotujcie koniecznie coś słodkiego. Ciasteczka, trufle, maffinki. Najlepiej coś małego na jeden lub dwa kęsy.

Fajnym pomysłem są cukierki z kaszy jaglanej:

W tym przepisie nie ma dokładnego spisu produktów. Na jedną szklankę kaszy trzeba dać 2 szklanki mleka. Może być mleko roślinne. Kaszę wypłukać, żeby pozbyć się goryczki.  Gotować kaszę razem z mlekiem przez 10 minut na wolnym ogniu. Zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn, inaczej kulki nie dadzą się formować. Dodać: cukier, olej kokosowy, owoce suszone, kakao i dokładnie wymieszać. Formować kulki rękoma i obtaczać w wiórkach kokosowych . Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

W podobny sposób możecie zrobić batoniki lub ciasteczka. Nic nie stoi na przeszkodzie aby je zapiec przez 10- 15 minut w piekarniku i deser gotowy.

Mam nadzieje, że moje podpowiedzi pomogą przygotować pyszne i cieszące oczy Sylwestrowe przysmaki. Nastawcie się pozytywnie a wtedy wszystko się uda.

Dla mnie osobiście 2020 rok był zły, pełen smutku, rozczarowań, pożegnań. Mimo tego radość odnajdywałam w pełnych smaku potrawach, które udało mi się stworzyć dla najbliższych. W tym szczególnym Sylwestrowym spotkaniu będzie u mnie bardzo skromnie i kameralnie. Ale żegnam sie ze starym rokiem z radością i nadzieją. Oby 2021 rok był dla nas wszystkich lepszy, niż ten, który odchodzi. Życzę  Wam zdrowego i smacznego spotkania noworocznego. Oraz szczęśliwego Nowego Roku 2021!

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *