Nagietek należy do ziół o nadzwyczajnej mocy. W tym żółtopomarańczowym kwiatku o lepkich i lekko owłosionych listkach tkwi tak potężna siła lecznicza, że należy mu się czołowe miejsce w terapii naturalistycznej.

Zastosowanie ma nieomal uniwersalne. Przede wszystkim należy podkreślić tu fakt, potwierdzony badaniami przez uczonych radzieckich i amerykańskich, że nagietek posiada w sobie cenne właściwości hamujące wzrost nowotworów przez zdolność wiązania toksycznych związków przemiany materii, przez co przyczynia się do wzmacniania sił obronnych organizmu, potrzebnych do zwalczania tej groźnej choroby.

Nagietek to doskonały środek profilaktyczny. Doustnie zażywnie naparu z kwiatów nagietka przy schorzeniach przewodu pokarmowego, puchlinie wodnej, schorzeniach wątroby hamuje procesy chorobowe.
Bakteriobójcze, antybiotyczne działanie nagietka potwierdziło się w walce z gronkowcem złocistym , paciorkowcami i grzybicą.

Stare receptury lecznictwa ludowego, sięgające niekiedy XII wieku podawane niekiedy z ust do ust, mówiły o tym, że stosowane nagietka jest ważne i daje dobre skutki. Dziś potwierdzają to badania naukowe.
Syrop z nagietka
Ma wspaniałe właściwości lecznicze: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. To idealny środek leczniczy przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Jest naturalnym lekiem rozkurczowym, pomaga również w trakcie klimakterium. Ma właściwości uspokajające, obniżające wysokie tętno i ciśnienie krwi. A co najważniejsze jest środkiem zapobiegawczym przeciw nowotworom.
Przepis na syrop z nagietka
szklanka płatków kwiatów nagietka, litr wody, szklanka cukru,sok z cytryny
Wykonanie:
Zagotuj wodę z cukrem. Włóż nagietka i zagotuj jeszcze raz. Wyłącz, dodaj sok z cytryny , przykryj pokrywką i zostaw do przestygnięcia. Przecedź syrop rozlej do butelek i za pasteryzuj. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Kwiaty są jadalne, nie wyrzucaj ich dodaj je do jogurtu lub herbaty.