Syrop z nagietka na zimowe przeziebienia

Nagietek należy do ziół o nadzwyczajnej mocy. W tym żółtopomarańczowym kwiatku o lepkich i lekko owłosionych listkach tkwi tak potężna siła lecznicza, że należy mu się czołowe miejsce w terapii naturalistycznej.

 Warto mieć nagietki w ogrodzie. Wystarczy zerwać kilka kwiatów i zrobić sobie z nich napar.

Zastosowanie ma nieomal uniwersalne. Przede wszystkim należy podkreślić tu fakt, potwierdzony badaniami przez uczonych radzieckich i amerykańskich, że nagietek posiada w sobie cenne właściwości hamujące wzrost nowotworów przez zdolność wiązania toksycznych związków przemiany materii,  przez co przyczynia się do wzmacniania sił obronnych  organizmu, potrzebnych do zwalczania tej groźnej choroby.

Moim ulubionym specyfikiem jest olej aromatyzowany kwiatami nagietka, który znakomicie wzbogaca smak sałat. Moi przyjaciele uwielbiają syrop z nagietka.

Nagietek to doskonały środek profilaktyczny. Doustnie zażywnie  naparu z kwiatów nagietka przy schorzeniach przewodu pokarmowego, puchlinie wodnej, schorzeniach wątroby hamuje procesy chorobowe.

Bakteriobójcze, antybiotyczne działanie nagietka potwierdziło się w walce z gronkowcem złocistym , paciorkowcami i grzybicą.

 Z dumą prezentuje zbiór kwiatów z jednego słonecznego dnia. W czasie lata z małej grządki możecie zebrać codziennie taką porcyjkę. Kwiaty rozkwitają sukcesywnie do później jesieni.

Stare receptury lecznictwa ludowego, sięgające niekiedy XII wieku podawane niekiedy z ust do ust, mówiły o tym, że stosowane  nagietka jest ważne i daje dobre skutki. Dziś potwierdzają to badania naukowe.

Syrop z nagietka

Ma wspaniałe właściwości lecznicze: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. To idealny środek leczniczy przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Jest naturalnym lekiem rozkurczowym, pomaga również w trakcie klimakterium. Ma właściwości uspokajające, obniżające wysokie tętno i ciśnienie krwi. A co najważniejsze jest środkiem zapobiegawczym przeciw nowotworom.

Przepis na syrop z nagietka

szklanka płatków kwiatów nagietka,  litr wody, szklanka cukru,sok z cytryny

Wykonanie:

Zagotuj wodę z cukrem. Włóż nagietka i zagotuj jeszcze raz. Wyłącz, dodaj sok z cytryny , przykryj pokrywką i zostaw do przestygnięcia. Przecedź syrop rozlej do butelek i za pasteryzuj. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

 

 Tu płatki nagietka nazywanego słowiańskim szafranem z sałatą. Znakomicie wzbogacają smak i dodają zdrowia.

Kwiaty są jadalne, nie wyrzucaj ich dodaj je do jogurtu lub herbaty.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *