
To sycąca, pyszna zupa z warzywnych składników, która zasmakuje każdemu. Pieczone warzywa nadają jej aksamitnej, kremowej gęstości i słodyczy. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że nie potrzeba w niej mięsa, aby nadać smak. Wszystkie potrzebne składniki kupicie na ryneczku i w markecie.

Składniki:
4 duże buraki, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ¼ dyni hokkaido, 2 liście laurowe, puszka mleczka kokosowego, bulion warzywny, pęczek pietruszki, kilka liści selera i pora, 1 papryczka chili, ziele angielskie, 4 czerwone pieprze, szczypta pieprzu czarnego, słodka papryka, sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku, łyżka oleju.

Wykonanie:
Buraki, dynie i marchew upiec do miękkości i ostudzić. Na łyżce oleju podsmażyć: pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone drobno czosnki i chili. Dodać pokrojona cebulę podsmażyć i dodać bulion. Wrzucić przewiązane sznurkiem liście: pietruszki, selera i pora. Kilka liści pietruszki zostawić do dekoracji. Dorzucić obrane i pokrojone w grabą kostkę buraki, dynię i marchew do bulionu. Zostawić pół buraka i pokroić go w paski do dekoracji. Wyjąć liście.

Dodać mleczko kokosowe, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz octem jabłkowym lub sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować. Podawać z pokrojonym burakiem i natka pietruszki.
Dajcie znać jak Wam smakowała wegańska zupa z pieczonych buraków.
Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.
Dziękuję serdecznie i zapraszam do czytania kolejnych wpisów.