Wegańska zupa z pieczonych buraków.

 Aromatyczne przyprawy, pieczona buraki, marchew i dynia w jednym.

To sycąca, pyszna zupa z warzywnych składników, która zasmakuje każdemu.  Pieczone warzywa nadają jej aksamitnej, kremowej gęstości i słodyczy. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że nie potrzeba w niej mięsa, aby nadać smak. Wszystkie potrzebne składniki kupicie na ryneczku i w markecie.

 

 Cudowny smak zupa zawdzięcza burakom, które w trakcie pieczenia stają się słodsze.

Składniki:

4 duże buraki, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ¼ dyni hokkaido, 2 liście laurowe, puszka mleczka kokosowego, bulion warzywny, pęczek pietruszki, kilka liści selera i pora, 1 papryczka chili, ziele angielskie, 4 czerwone pieprze, szczypta pieprzu czarnego, słodka papryka, sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku, łyżka oleju.

Zostawcie trochę pietruszki i buraków pociętych w słupki do dekoracji.

Wykonanie:

Buraki, dynie i marchew upiec do miękkości i ostudzić. Na łyżce oleju podsmażyć: pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone drobno czosnki i chili. Dodać pokrojona cebulę podsmażyć i dodać bulion. Wrzucić przewiązane sznurkiem liście: pietruszki, selera i pora. Kilka liści pietruszki zostawić do dekoracji. Dorzucić obrane i pokrojone w grabą kostkę buraki, dynię i marchew do bulionu. Zostawić pół buraka i pokroić go w paski do dekoracji. Wyjąć liście.

 Zupa przed zmiksowaniem nie wygląda nadzwyczajnie, ale pachnie tak wspaniale, że trzeba ją szybko miksować, bo stajemy się od tych zapachów bardzo głodni.

Dodać mleczko kokosowe, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz octem jabłkowym lub sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować. Podawać z pokrojonym burakiem i natka pietruszki.

Dajcie znać jak Wam smakowała wegańska zupa z pieczonych buraków.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

2 myśli na temat “Wegańska zupa z pieczonych buraków.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *