Witaminowe sałatki na zdrowie

Kiedyś mówiono, że kto je sałatki ten jest piękny i gładki. I jest w tym powiedzeniu dużo prawdy. Należało by tu jeszcze dodać słowo zdrowy! Kto je sałaki ten jest piękny, zdrowy i gładki. Brzmi dobrze.

 

Typowa sałatka imprezowa.

Dlaczego warto jeść sałatki? Ponieważ dostarczają nam całej gamy witamin, makro i mikroelementów, węglowodanów, białka a także jeśli doprawimy je dobrym olejem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E i K.

Sałatki możemy robić ze wszystkiego, ale przede wszystkim z warzyw. Trudno wyliczyć wszystkie. Oto kilka przykładów: sałatka z pomidorów , z sałaty, rzodkiewki, ogórków, brokułowa, z kalafiora, z kapusty świeżej i kiszonej. Najpopularniejsza u nas jest chyba sałatka jarzynowa, colesław a także grecka.

Oprócz warzyw i owoców dodajemy do sałatek  kasze, ryż, makaron, jajka,grzyby, sery, mięsa, ryby i wędliny. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, solą i kwiatami jadalnymi.

Sałatka może stanowić danie główne, przystawkę lub być częścią składową dania. Podczas imprez lub świątecznych spotkań nie może zabraknąć na  stole sałatek. Chętnie wymieniamy się przepisami na sałatki. I jak się tak zastanawiam, czy znam kogoś kto nie lubi sałatek to zdecydowanie nie znam. Wszyscy moi bliscy oraz znajomi lubią sałatki. Ja także. Nie ma tygodnia kiedy nie zrobiłabym sałatki. Ba nawet co kilka dni jeśli nie codzienne robię sałatkę chociażby do obiadu. Chętnie też wymyślam nowe sałatki ostatnia z nich to:

Sałatka z kaszą pęczak i brokułem

Ta sałatka jest pyszna, sycąca i naprawdę łatwa w wykonaniu. Idealnie nadaje się na co dzień, ale także na spotkania rodzinne. To wersja podstawowa, którą możesz wzbogacać o inne składniki. Możesz do niej dodać małą puszkę kukurydzy lub groszku. Znakomicie smakuje też z soczewicą. Możesz do niej dodać inne zioła np. pietruszkę lub tymianek. Dzięki temu ta sałatka nigdy ci się nie znudzi.

 

 

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżka majonezu,

1 łyżeczka musztardy francuskiej,

sól,

pieprz.

 

Składniki na sałatkę:

½ szklanki pęczaku,

½ średniego brokułu,

2 małe słodkie papryki (u mnie  czerwona i pomarańczowa)

2 gałązki selera naciowego

10 czarnych oliwek,

1 cebula,

3 gałązki  koperku,

2 łyżki oleju.

 

Wykonanie:

Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł ugotuj na półtwardo w wodzie lub na parze.

 

Brokuł podziel na różyczki, łodyżki pokrój w kosteczkę. Paprykę i selera pokrój także w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej i lekko podduś cebulę, pod koniec dodaj różyczki brokułu, chwile podsmaż mieszając, wyłącz i ostudź.  Posiekaj koperek, pokrój oliwki na krążki. Odłóż kilka plasterków oliwek i kilka różyczek brokułu do dekoracji. Wymieszaj składniki sosu. Pęczak wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodając sos. Udekoruj, włóż do lodówki na godzinę by smaki się połączyły.

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *