Zapiekanka z czerstwego chleba

Sporo osób zaczęło wypiek domowego chleba.

Pamiętam sama ten czas, kiedy to ja wypiekałam moje pierwsze bochenki i zachwycając się ich smakiem i zapachem. Wtedy sporo piekłam.

Szukałam przepisów, cieszyłam się z każdego udanego bochenka i nagle okazało się, że piekę więcej niż nam potrzeba. Oczywiście zawsze dzieliłam się tym chlebem, z rodziną i przyjaciółmi, ale czasem zostawało mi kilka kromek a już miałam ochotę upiec coś nowego.

 

To normalne, że na początku pieczenia zachłystujemy się tym, iż potrafimy to robić. Smak nas zniewala. Pieczemy za dużo. Ale  musimy się opanować i nie marnować pieczywa.

Suchy chleb możecie wysuszyć, zmielić i zrobić z niego bułkę tartą. Ale możecie też zrobić pyszną zapiekankę chlebową wzorem Włochów wykorzystując każdy okruszek chleba. Zresztą nasi przodkowie też kiedyś tak robili. Jedzenia się nie wyrzucało. Wszystko się przetwarzało i zjadało. Teraz warto wrócić do tych pięknych tradycji.

Tak pokrojone kawałki chleba możecie też przerobić na grzanki. U mnie to baza do zapiekanki.

Składniki:

6 kromek czerstwego chleba

10 pieczarek, 2 cebule, 1 ząbek czosnki, jogurt 250 ml, 2 jajka, 4 małe pomidory, ulubione świeże zioła, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 100 ml mleka lub śmietany, 2 łyżki mąki( u mnie kukurydziana).

Tak przygotowana zapiekankę z czerstwego chleba wystarczy zapiec.

Wykonanie:

Chleb pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne posmaruj połową masła. Na dnie ułóż grubą warstwę chleba( zostaw trochę na wierzch). Chleb w naczyniu zalej mlekiem i zostaw aby zmiękł. Cebulę i pieczarki pokrój i przesmaż na oleju. Rozbełtaj jajka z mąką i jogurtem. Zioła pokrój na drobno. Na chleb wyłóż pieczarki z cebulą. Zioła dodaj do masy jogurtowo -jajecznej. Dopraw ją do smaku. Dodaj zioła. Zalej masa Chleb i pieczarki. Na wierzchu ułóż pozostały chleb i pomidorki pokrojone na plastry. Na chleb połóż kawałeczki masła.

Rumiana, pyszna, sycąca i nie wyrzuciliśmy ani okruszka chleba.

Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni C. Smacznego!

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *