Zaplanuj jakie nalewki zrobisz w tym sezonie

Planowanie jakie się zrobi nalewki, to wbrew pozorom dobra sprawa. Można się przygotować, zakupić słoiki, cukier, alkohol, sprawdzić kiedy i gdzie możemy pozyskać surowiec, z którego będziemy je wytwarzać. Za chwilę pojawią się pachnące, czerwone truskawki, porzeczki i agrest, zakwitną kwiaty czarnego bzu.

 Nie robiłam jeszcze nalewki z truskawek, ale z porzeczek, malin i jeżyn tak i były wspaniałe.

W internecie można znaleźć wiele pomysłów i podpowiedzi z jakich owoców możemy je zrobić. Ja na pewno będę chciała zrobić nalewkę z kwiatu bzu, z pigwy i jarzębiny.

A oto przepis na nalewkę malinową mojej znajomej z Gminy Kołobrzeg:

Nalewka malinowa – Barbary Gomez

 

Składniki:

1/2 kg malin

1/2 kg cukru

1/2 litra spirytusu

 

Wykonanie:

Owoce wsypać do słoika, zasypać cukrem. Słoik przykryć gazą. Zostawić aż do rozpuszczenia się cukru. Potrząsać słoikiem aby wszystkie owoce puściły sok.

Wlać spirytus i zamknąć słoik wieczkiem. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Następnie zlać i odsączyć owoce nalewkę przez gazę. Rozlać do butelek i odstawić na następne 3 miesiące. Smacznego!

Na pewno podobnie można zrobić nalewkę z truskawek. Myślę, że warto wypróbować przepis.

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *