Zimowe zupy

Nie ma nic co lepiej rozgrzeje jak domowa sycąca zupa. Idealne zupy na zimowe dni najlepiej robić z sezonowych warzyw, których mamy całą masę. Są wśród nich: pietruszka, pasternak, seler, brukiew, marchew, kapusta, buraki, fasola, soczewica i topinambur to smaki jesienno- zimowe.

Znakomitym pomysłem na sycącą zupę będzie z cała pewnością zupa z dyni. U mnie zupa dyniowo- paprykowa. Upieczoną żółtą paprykę, z której zdjęłam skórkę zmiksowałam z pieczona dynią. Czerwoną obrałam i pokroiłam w paseczki.

Z suszonych lub mrożonych grzybów można przygotować pyszną domową zupę grzybową. Możecie ją podać z grzankami lub pajdą domowego chleba.

Zupę pomidorową w okresie zimy najlepiej zrobić z pomidorów z puszki. Były one zbierane w lecie, kiedy świeciło słońce są słodsze, smaczniejsze i pełne likopenu. 

Zupa krem z papryki i pomidorów

To fantastyczna pożywna zupa, która rozgrzewa i dodaje energii.

Składniki:

4 upieczone papryki,

4 pomidory lub puszka pomidorów krojonych,

mały słoiczek koncentratu,

3 marchewki,

2 korzenie pietruszki( małe)

1 papryczka chili,

2 cm imbiru,

3 czerwone cebule,

Około 2 litrów wody,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła klarowanego lub oleju orzechowego,

Przyprawy: ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 3 sztuki, kardamon2 sztuki, 6 ziarenek czerwonego pieprzu, łyżeczka kurkumy, pieprzu, soli, słodkiej papryki, szczypta cynamonu, sok z 1 pomarańczy. Zioła i śmietanka kokosowa lub kozi jogurt do dekoracji.

Wykonanie:

Paprykę pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku aż będzie miała miejscami lekko spaloną skórkę. Studzimy pod przykryciem i obieramy ze skóry i nasion.

W garnku rozgrzewamy masło lub olej orzechowy. Wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kardamon, czerwony pieprz i pobrojone drobno: cebule, czosnek i imbir. Smażymy energicznie mieszając. Dolewamy około litra wody. Wrzucamy marchew i pietruszkę pokrojone na kawałki i gotujemy aż zmiękną.  Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę kurkumy, pieprzu, soli, słodkiej papryki, szczyptę cynamonu. Dodajemy resztę wody i papryki oraz sok. Gotujemy 20 minut. Jak tylko się zagotuje wyłączamy. Wyrzucamy z zupy twarde zioła ( kardamon, liście i ziele). Miksujemy na głado. Podajemy z jogurtem albo śmietanką posypana ziołami. Do tej zupy znakomicie pasuje domowa bagietka.

Inna wersja zupy dyniowej to dynia i pomarańcze. Taka świąteczna, cytrusowa piękna jak słoneczny dzień. 

Znakomitym pomysłem na sycącą zupę będzie pomidorowa na łososiu. Robi ją się na bulionie rybnym i podaje z dużymi kawałkami ryby.

Zupą, którą bardzo lubi moja rodzina jest zupa ogórkowa na łososiu. Tu także podstawę stanowi bulion rybny. Do tego przecier z kiszonych ogórków, warzywa korzeniowe i kawałki ryby. Ta zupa to prawie danie jednogarnkowe.

A tu nie lada gratka oryginalny przepis na zupę ziemniaczana z 1930 roku.

Rozgrzewające flaczki z kalmara. to na pewno jedna z idealnych zup na chłodne dni. Jeśli nie jecie kalmarów polecam wam flaczki z boczniaka.

Ta wersja flaczków z boczniaka nadaje się dla wegetarian i wegan, ale zasmakuje tak na prawdę każdemu. W wersji wegańskiej podsmażcie warzywa na oleju orzechowym. Możecie też użyć innego oleju o ładnym zapachu. Jeśli wasz wegetarianin je masło zróbcie tę zupę na bazie masła klarowanego. Możecie też po zakończeniu gotowania dodać łyżkę świeżego masła, żeby zupa była błyszcząca. Zamiast majeranku możecie użyć świeżej pokrojonej drobno natki pietruszki.

Składniki:

Opakowanie boczniaków,

2 małe marchewki,

1 mała pietruszka

1 papryczka chili,

2 cm imbiru,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

około 2 litrów wody,

2 łyżki masła klarowanego lub oleju orzechowego,

łyżka maki,

pól szklanki majeranku,

2 łyżki sosu paprykowego słodko-kwaśnego,

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, łyżeczka kurkumy,  sól, słodka papryka, ostra papryka.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy masło lub olej orzechowy. Wrzucamy przyprawy, oraz pokrojone cebulę i czosnek( oprócz majeranku, ) oraz starty imbir. Podsmażamy energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mąkę mieszamy kilka razy i  dolewamy wodę. Gotujemy zupę na średnim ogniu.. Trzemy na tarce marchew i pietruszkę wrzucamy do zupy. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili.  Na koniec przyprawiamy majerankiem roztartym między dłońmi. Gotujemy 5 minut i podajemy. Smacznego!

I koniecznie zróbcie sobie rozgrzewająca i sycącą zupę z ciecierzycą. Taką zupą na prawdę można pokonać nie tylko chłód ale i głód!

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *