Zupy piwne

Udokumentowana tradycja jadania zup piwnych sięga XVI wieku.  Piwo  było podstawowym napojem gaszącym pragnienie, ale również bazą do przygotowywania różnego rodzaju potraw.

Na koniec XIX wieku pozwolenie na warzenie piwa w domu miał każdy. Uwarzone własne piwo było doskonałą bazą do przygotowywania zup i polewek, co było szczególnie widoczne na wsi.

Do zup sporządzanych na bazie piwa, aby były bardziej pożywne i syte, dodawano różne dodatki takie jak chleb, mleko, sery, kluski, ryby, mięso i grzyby. Z czasem zupy piwne wytwarzano nie tylko na potrzeby zwykłych gospodarstw domowych. Można je było kupić w restauracjach. Gustowali w nich goście, którzy przyjeżdżali do nadmorskich kurortów.

Moja zupa, której przepis opracowałam w 2015 roku przygotowana na bazie bulionu warzywnego oraz regionalnego piwa Colberg, którego receptura sięga zamierzchłych czasów.

Znakomitą zupę piwna podaje Restauracja Natura w Grzybowie, która mieści się w Hotelu Saltic. Zupa robiona jest według starej tradycji na bulionie mięsnym z dodatkiem delikatnej rozpływającej się w ustach pysznej golonki. Zupa posypana jest wilgotnym, smacznym serem twarogowym. To niedościgniony wzór jak można zrobić coś wspaniałego z prostych produktów.

Naturalna zupa  piwna z Natury w Salticu.

Zupa piwna z chlebem

(Staropolska polewka piwna. Przepis ten pochodzi z 1926 roku z książki „Zupy i sosy” autorstwa Elżbiety Kewnarskiej.)

Składniki:

2 butelki ciemnego piwa

1 butelka wody

3 łyżeczki cukru lub miodu

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki pszennej

kilka kromek razowego chleba

szklanka sera feta pokrojonego w kosteczkę

Wykonanie:

Piwo z cukrem zagotować uważając, żeby nie wykipiało. Śmietanę o temperaturze pokojowej rozmieszać z łyżką mąki. Dodać do niej kilka łyżek gorącego piwa, wymieszać. Piwo wyłączyć. Dodać do reszty piwa śmietanę z mąką i piwem i  szybko wymieszać, żeby się nie zważyło. Z chleba zrobić grzanki. Wyłożyć na talerze. Piwna polewkę zagotować jeszcze raz mieszając. Pilnować, żeby mnie wykipiała. Podawać na grzankach posypaną serem.

W naszym województwie najpopularniejsze są Bełczanskie zupy piwne

-Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 08.05.2017 r.

Kategoria – Gotowe dania i potrawy. Wniosek złożony do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego przez Grażynę Zarembę-Szubę, Dworek Tradycja w Bełcznej, która jest autorka ciekawych artykułów oraz książki o tradycyjnej kuchni naszego regionu.

Dodatkiem do zup piwnych mogą być różnorodne sery.

Zupa piwna Beaty

Wersja  moja z 2015 rok to wersja wegetariańska.

Składniki na 2 porcje:

1 butelka ciemnego piwa

1 litr wywaru warzywnego,

1 cebula pokrojowa w paski,

1 kromka żytniego chleba,

1 łyżka mąki pszennej,

1 łyżka masła,

1 łyżka oleju,

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

50 gr grzanek z razowego chleba

50 gr sera feta pokrojonego w kosteczkę,

skórka otarta z połowy cytryny.

 

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na maśle i oleju, dodać mąkę zrobić ciemną zasmażkę, dodać bulion warzywny, czosnek i kromkę chleba. Gotować 10 minut. Przecedzić. Dodać piwo i zagotować wyważając, żeby nie wykipiało. Dodać skórkę z cytryny. Zupę nalać na talerze przybrać grzankami i fetą.

 

 

 

Spodobał ci się ten wpis? Podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *